Linkovi

Buš ističe da je ekonomija jaka


Predsednik Džordž Buš izjavio je da je američka ekonomija jaka, uprkos tome što je prošlog meseca otvoreno gotovo upola manje radnih mesta nego što su stručnjaci očekivali.

Dok novi podaci koje je objavila vlada ukazuju da je stopa nezaposlenosti sa pet pala na 4,9%, predsednik Buš kaže da ima posla za američke radnike, da je ekonomija snažna, i da on namerava da se taj trend nastavi.

«Američka ekonomija u 2006. godinu ulazi punom parom. Naš ekonomski rast je u trećem kvartalu bio veći od četiri procenta, što je trend koji traje već dve godine, a praćen je poverenjem američkih potrošača».

Nove cifre pokazuju da je u decembru otvoreno 108,000 novih radnih mesta, što je gotovo upola manje nego što su ekonomisti predvidjali. No, predsednik Buš se koncentrisao na pozitivne aspekte u svom optimističnom govoru, posebno kada je reč o povećanju zarada i tržištu nekretnina.

Predsednik je iskoristio današnji govor da ponovi apel Kongresu da produži važnost zakona kojim su uvedene poreske olakšice, koje po njegovom mišljenju doprinose jačanju ekonomije u zemlji.

«Poverenje u našu ekonomiju raste. Investitori imaju više novca, a dokaz za to je činjenica da je berza bogatija za blizu tri Biliona dolara».

Da bi se održao ekonomski rast, rekao je Buš, Kongres mora da vodi računa o potrebi smanjenja javne potrošnje, povećanja investicija i obuci radnika za nove poslove.

Buš je najavio da će insistirati da se sporazumima u okviru Svetske trgovinske organizacije liberalizuje trgovina što će, kako kaže, pomoći američkim proizvodjačima.

«Ja vam kažem u interesu je farmera da prodajemo soju Kini. U interesu nam je da se u svetu slobodno trguje. Ako se ogradimo od ostatka sveta, mnogi drugi će iskoristiti prednosti slobodne trgovine. To je važno pitanje za našu zemlju. Moramo da verujemo u svoju sposobnost da se takmičimo.»

Buš kaže da njegovi politički oponenti u Vašingtonu žele da uzmu novac poreskih obveznika time što se protive produžetku zakona o jednom broju poreskih olakšica. Lider Demokrata u Predstavničkom domu, Nensi Pelozi, kaže da predsednik želi nove olakšice za bogate dok istovremeno srednja klasa s mukom plaća svoje račune.

Predsednikov govor u Čikagu bio je kruna kampanje administracije sa ciljem da se popravi utisak u javnosti koja, prema poslednjim ispitivanjima, Bušu - za vođenje ekonomske politike daje veoma loše ocene. Potpredsednik Čejni je pohvalno o ekonomiji govorio u Mizuriju, sekretar za finansije Džon Snou u Njujorku, sekretar za trgovinu Karols Gutierez u Kentakiju, a sekretar za energiju Sem Bodman u Pensilvaniji.

XS
SM
MD
LG