Linkovi

Medicinski eksperti smatraju da je Ariel Šaron pretrpeo značajno oštećenje  mozga


Izraelski premijer Ariel Šaron nastavlja da se bori za svoj život u jednoj jerusalimskoj bolnici.

Šaronu je danas uradjen pregled mozga skenerom da bi se utvrdilo njegovo stanje. Premijerovo zdravlje se juče pogoršalo i on je hitno prebačen u hirurško odeljenje bolnice da bi se zaustavilo krvarenje u mozgu. To je bila druga operacija od kako je Šaron u sredu pretrpeo veliki moždani udar. Doktro Šlomo Mor Josef je obavestio novinare u bolnici Hadašah u Jerusalimu o premijerovom zdravstvenom stanju.

“Prema rezultatima ket skena, primećuje se izvesno poboljšanje u smanjenju otoka mozga. Leva strana mozga izgleda bolje od desne.”

To je dobar znak, kažu lekari, posto leva strana kontroliše govor. Medjutim, doktor Mor-Josef upozorava da Šaron nije van opasnosti.

“Da sumiram situaciju--on je u kritičnom ali stabilnom stanju.”

Glavni lekari će se danas konsultovati o daljim izgledima Šarona. Ako njegovo stanje ostane stabilno narednih nekoliko dana, lekari će pokušati da mu postepeno ukinu sedative i indukovanu komu da bi videli kako će reagovati. Zatim će utvrditi obim štete na mozgu.

Izraelski gradjani polako prihvataju ideju da je Šaron verovatno napustio političku fazu svog života, nakon višedecenijskog služenja svojoj zemlji -- kao general, ratni heroj i političar. Medicinski eksperti smatraju da je on pretrpeo značajno oštećenje mozga. Čak i da preživi, on će verovatno biti invalid, kažu lekari.

XS
SM
MD
LG