Linkovi

U svim pravoslavnim hramovima u Srbiji služene božićne liturgije


U svim pravoslavnim hramovima u Srbiji služene su božićne liturgije a centralne liturgije u Beogradu, kojima je prisustvovao veliki broj vernika, održane su u Sabornoj crkvi i crkvi svetog Marka.

Liturgiji u Sabornoj crkvi prisustvovao je i srpski patrijarh Pavle, čija je Božićna poslanica čitana u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i kojoj je poručio da je svima potrebno iskreno pokajanje, duhovna obnova i moralni preporod.

Beograđani su po tradiciji koja traje od 1992. godine na Terazijama lomili ovog puta ne jednu nego tri božićne česnice. Ovu božićnu manifestaciju organizuje Unija pekara a u tri velike česnice bila su stavljena i tri dukata. Jedan dukat pronašla je Ljiljana Ćosić iz Veternika i namenila ga Domu za decu ometenu u razvoju u Veteniku, drugi je pronašla učenica osnovne škole Nina Stančić, dok je treći dukat pronašao četrnaestomesečni Aleksa Kolaković iz Beograda.

Za razliku od prethodne dve-tri godine ovog puta je lomljenje božićne česnice na Terazijama ponovo pratila velika gužva i neprijatno otimanje za parče pogače.

XS
SM
MD
LG