Linkovi

Crnoj Gori osim cenzusa o izlaznosti postavljen još jedan cenzus


Venecijanska komisija će tražiti da 40 odsto ukupnog biračkog tijela u Crnoj Gori podrži njenu nezavisnost da bi bila priznata, rekao je njen član Srđan Darmanović. To će značiti da će Crnoj Gori, osim cenzusa o izlaznosti, biti postavljen još jedan cenzus.

Objašnjavajući šta će za referendumsku odluku značiti census od 40 odsto, Darmanović je rekao da će za legitimnost odluke o nezavisnosti Crne Gore biti neophodno 186 hiljada glasova.

Prema njegovim riječima, ukoliko se to dogodi referendum će imati super legitimitet. "Toliki procenat nije tražen ni od jedne zemlje u Evropskoj uniji", kazao je Darmanović.

On je naglasio da EU, osim dvostrukog cenzusa, traži i uključivanje svih strana u taj proces.

Potpredsjednik crnogorskog parlamenta Rifat Rastoder rekao je, međutim, da ne bi bilo principijelno insistiranje na dvostrukim, strogim kvalifikativima i za validnost referenduma i njegove odluke, jer bi se na taj način ostavila širom otvorena vrata za bojkot referenduma i dovođenje u pitanje njegovog ishoda.

On smatra da bi svaki principijelni i objektivni pristup u definisanju bilo kakvog kvalifikativa za referendum, kao jedino realan parametar morao uzeti broj stvarnih a ne birača upisanih u birački spisak.

”Zbog poznatih ratnih i drugih dešavanja, značajan broj crnogorskih građana, posebno iz reda manjinskih naroda, izbjegao je iz Crne Gore i živi u još neriješenom statusu širom Evrope, Amerike, Kanade, pa čak i Australije”, rekao je Rastoder.

Sa druge strane, kazao je on, iz sličnih a neki i iz određenih interesnih razloga, mnogi su iz Srbije i drugih bivših jugoslovenskih republika, godinama u Crnoj Gori olako dobijali lična dokumenta i tako postajali fiktivni građani Crne Gore.

Predsjednik Upravnog odbora Pokreta za evropsku državnu zajednicu Srbija i Crna Gora Zoran Žižić smatra da je, da bi se uopšte i moglo razmišljati o razgovorima o referendumu, neophodno ispuniti dva uslova«: pristanak vlasti da odluka o referendumu mora biti donijeta sa više od 50 odsto od ukupnog broja upisanih birača, kao i dvotrećinsku potvrdu referendumske odluke u parlamentu.

Podsjetimo: na posljednjim parlamentarnim izborima održanim 2002. godine, stranke koje u svom porogramu imaju opredjeljenje za nezavisnu Crnu Goru, dobile su 43 odsto glasova ukupnog biračkog tijela. Broj apstinenata na crnogorskim izborima, u prosjeku je 25 odsto, što bi bila startna prednost crnogorske opozicije.

XS
SM
MD
LG