Linkovi

Kongres preduzeo mere da ograniči aktivnosti lobista


Pred početak druge sednice 109. zasedanja Kongresa, sve veći broj zakonodavaca podržava zakonske mere u cilju ograničenja moći i uticaja lobista na Kapitol Hilu.

Ti koraci su pokrenuti u jeku sve veće nervoze oko krivične istrage o aktivnostima svojevremeno moćnog lobiste Džeka Ejbramova, inače veoma kooperativnog u istrazi o korupciji, koja obuhvata i mnoge članove Kongresa.

U razgovoru sa novinarima, demokratski senator Džozef Liberman, pružio je podršku nastojanjima republikanskog senatora Džona MekKejna da se ograniči moć lobista:

”Sada imamo priliku, štaviše odgovornost da povratimo poverenje američkog naroda u izabranu vladu i da zbrišemo tačku na kojoj se novac, politika i vlada u Americi prepliću.“

Odluka senatora Libermana da podrži tu dvostranačku inicijativu u Senatu je važana dok zakonodavci preduzimaju mere da zaustave mračan oblak etičkih problema koji predstavlja slučaj Ejbramov i koji ima potencijal da se nadvije nad brojne članove oba doma Kongresa. Ejbramov je već izjavio da se oseća krivim po svim tačkama optužnica za zaveru, prevaru i izbegavanje poreza. Pretresi senatskog odbora su od 2004. godine fokusirani na aktivnosti ovog bivšeg lobiste, kao i njegovog partnera Majkla Skenlona. Skenlon, koji je svojevremeno bio pomoćnik vodje republikanaca u Predstavničkom domu, Toma Dileja, takodje je izjavio da se oseća krivim po optužnici za zaveru.

Dvostranački predlog u Senatu za reformu lobiranja liči na sličnu meru koju su predložile demokrate u Predstavničkom domu sa ciljem da se uvedu oštrije pravila o prijavi aktivnosti lobista i članova Kongresa. Broj republikanaca i demokrata u Predstavničkom domu i Senatu koji humanitarnim organizacijama poklanjaju novčane donacije primljene od Ejbramova ili njegovih klijenata dostigao je u medjuvremenu 70.

Medjutim, neki zakonodavci čije su kampanje takodje primile donacije od Ejbramova odbijaju da taj novac daju u dobrotvorne svrhe jer smatraju da nije politički zaprljan ovim skandalom. Medju njima su senator Heri Rid lider demokratske manjine u Senatu i kongresmen Tom Rejnolds, koji je na čelu Nacionalnog republikanskog kongresnog odbora koji nadgleda prikupljanje fondova za Republikansku stranku. Broj zakonodavaca koji shvataju potrebu da se distanciraju od Ejbramova, raste posebno medju onima kojima predstoji tesnom trka na izborima u novembru.

XS
SM
MD
LG