Linkovi

Šaronova bolest šokirala Izrael i izazvala zabrinutost širom sveta


Izraelski premijer Ariel Šaron bori se za svoj život u jednoj jerusalimskoj bolnici posle jakog moždanog udara kasno u sredu. Njegova bolest je dovela u potpunu neizvesnost izraelsku politiku i rešenje izraelsko-palestinskog konflikta.

Šaronova bolest je šokirala Izrael i izazvala zabrinutost širom sveta. Očigledno pitanje sada--šta predstoji? Prerano je o tome govoriti, rekao je politički komentator lista “ Haretz”, Akiva Eldar, koji je iz Tel Aviva izjavio za Glas Amerike.

“Izgleda da je ne samo Šaron izvan političke arene, već i šaronizam, odnosno njegova politika.”

Ariel Šaron, čiji je nadimak buldožer, bio je snažna ličnost najvećim delom svog života-- prvo kao komandant, zatim kao kao zagovornik izgradnje izraelskih naselja na palestinskoj teritoriji, a kasnije kao vešt političar, koji se zalagao za novu verziju jednostranog povlačenja iz nekih palestinskih oblasti i za napuštanje i eliminisanje naselja.

Akiva Eldar je rekao da je Šaron preuzeo na sebe politički rizik i dobio podršku velike večine izraelskog naroda.

“Mnogi Izraelci su bili veoma uznemireni zbog ustupanja teritorija i odricanja od ideje stvaranja “ velikog Izraela” zbog straha da bi to moglo da podeli zemlji, što se nije dogodilo. On je preuzeo taj rizik i dokazao da je njegova politika ostvarljiva.”

Elder ukazuje da su mnogi Izraelci prihvatili Šaronov plan kao moguć--kao način da se unapredi bezbednost Izraela jednostranim povlačenjem sa palestinskih teritorija bez teškog pregovarčkog procesa.

A da bi ostvario taj plan, Šaron je nedavno napustio desničarsku stranku Likud, u čijem stvaranju je i sam učestvovao, i formirao novu centrističku stranku Kadimu. Prema anketama javnog mnjenja, Kadima uživa znatnu podršku, ali se skoro isključivo temelji na uticaju Šaronove ličnosti. Bez njega, nije izvesno da li će ta stranka preživeti i kakve rezultate će pokazati na izborima u martu ove godine.

Ariel Šaron je izgleda bio rešen da privede kraju svoj plan i da obezbedi budućnost Izraela, a i svoje političke baštine, kaže Pol Šam, analitičar u vašingtonskom Institutu za Bliski istok.

”On je izraelski politički blok desno od centra pokrenuo prema nešto pomirljivijoj poziciji i jasno pokazao da je spreman da pregovara sa Palestincima. Ali,isto tako, ostavlja za sobom legat jednostranih političkih poteza.”

Ariel Šaron je tek posle opiranja podržao plan predsednika Buša za formiranje nezavisne palestinske države, a administracija predsednika Buša je na početku dala mlaku podršku Šaronovom planu o povlačenju izraelskih snaga iz Gaze. Vašington je kasnije prihvatio taj proces kao način da se ponovo pokrenu mirovni pregovori. Pol Šam smatra da će odlazak Šarona sa politčke scene ugušiti sva dalja nastojanja.

“Mislim da će sada doći do pauze. Planirani su izbori u Palestini i nakon izbora u Izraelu, SAD će neko vreme zauzeti stav posmatrača.”

Palestinski izbori bi trebalo da se održe krajem ovog meseca, a izbori u Izraelu krajem marta. Šam smatra da tokom predstojećeg perioda velike političke neizvesnosti čak ni najbliži izraelski saveznik, SAD, neće biti u stanju da pokrenu mirovna nastojanja.

XS
SM
MD
LG