Linkovi

Jedanaest miliona odraslih u SAD ne ume da čita


Svaki dvadeseti stanovnik SAD ne ume da čita, zaključeno je najnovijom studijom koja takodje ukazuje da je od 1992. do 2003. ostvaren neznatan napredak u rešenju tog problema.

U studiji ”Nacionalna procena pismenosti odraslih“ -- koja predstavlja najvažniji test takve vrste u Americi -- učestvovalo je 19 hiljada osoba preko 16 godina, a rezultati se odnose na populaciju odraslih, koja broji 222 miliona. Test se sastojao od čitanja informacija koje se odnose na svakodnevni život. Studijom je utvrdjeno da 11 miliona odraslih, odnosno 5% njih, ne ume da čita i piše engleski jer nisu bili u stanju da pismeno odgovore na vrlo jednostavna pitanja. Verovatno je da 4 miliona njih uopšte ne govori engleski. Studija takodje pokazuje da je preko 40% odraslih u stanju da pročita samo jednostavan tekst, a da 56% odraslih može da se bavi umereno složenim ili vrlo složenim čitalačkim aktivnostima.

Pod umereno složene čitalačke aktivnosti spada traženje odredjenih informacije u tekstu, a pod složene poredjenje složenih tekstova iz dva dnevna lista. Pismenost na tom najvišem nivou ustanovljena je kod 13% odraslih. Istraživači kažu da ti relativno loši rezultati potiču iz činjenice da mladi Amerikanci sve manje čitaju radi razonode, i da u SAD ima veliki broj useljenika koji ne govore engleski.

U poredjenju sa rezultatima studije sprovedene 1992, nivo pismenosti medju odraslima se neznatno povećao. Crnci i Amerikanci azijskog porekla ostvarili su najveće poboljšanje, dok je u populaciji hispanskog porekla zabeleženo smanjenje pismenosti. Istraživači ukazuju, medjutim, da je razlog tome možda neznanje engleskog i da je taj segment populacije možda pismen na španskom. Studija takodje beleži da odrasli mnogo bolje baratuju brojevima, ali da većina njih ne odmiče daleko od osnovne artimetike. Sekretarijat za obrazovanje poručuje da rezultati studije ukazuju na potrebu reforme obrazovnog sistema u Americi, posebno u srednjim školama.

XS
SM
MD
LG