Linkovi

Kondoliza Rajs: Prebacivanje iranskog nuklearnog pitanja na rešavanje UN


Državni sekretar, Kondoliza Rajs, juče je izjavila da raste medjunarodni konsenzus za prenošenje pitanja iranskog nuklearnog programa u nadležnost Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ona nije postavila nikakav vremenski okvir, ali je rekla da potreba za tom akcijom postaje sve jasnija.

Sjedinjene Države, koje tvrde da Iran nastoji da proizvede nuklearno oružje, vech dugo se zalažu da se to pitanje, radi eventualnog uvodjenja sankcija, prebaci na razmatranje Savetu bezbednosti, ukoliko ne uspeju nastojanja Evropske unije da uveri Iran da odustane od tog programa. U razgovoru sa novinarima u Stejt Departmentu, gospodja Rajs je rekla da podnošenje tog pitanja na rešavanje Savetu bezbednosti nije puka pretnja ili priča, već da su Amerikancima predvodjena diplomatska nastojanja dovela do konsenzusa za takvu akciju, po njenim rečima, u pravo vreme, po izboru medjunarodne zajednice:

”Ljudi žele da Iranci donesu odluku o tome da li su spremni da se zadovolje nuklearnom strukturom u mirnodopske svrhe koja ne podstiče rizik od širenja nuklearnog naoružanja, ili ne. Kako postaje jasno da oni nisu spremni da to učine formira se veoma snažan konsenzus u prilog drugačijeg pristupa.“

Sekretar Rajs je rekla kako se nadala da nisu iscrpljena diplomatska nastojanja, osim akcije u Savetu bezbednosti. Medjutim, ona je istakla da je vlada u Teheranu, time što je propustila da odgovori na nuklearne incijative Evropske unije, odnosno Britanije, Francuske i Nemačke i alternativna nastojanja Moskve, povećala svoju sopstvenu izolaciju.

Državni sekretar je istakla da je taj proces ubrzan pretnjama protiv Izraela i drugim nedavnim saopštenjima iranskog predsednika Mahmuda Ahmedinedžada koji, kako ona kaže, izgleda ima nameru da podseti ljude zašto se Iranu ne može verovati ukoliko bi posedovao nuklearnu tehnologiju. Rajs je podvukla razliku izmedju sadašnjeg rukovodstva u Teheranu i iranskog naroda i rekla kako bi želela da ima načina na koji bi Sjedinjene Države mogle da komuniciraju sa Irancima:

”Niko ne želi da izoluje iranski narod. Ako ima boljih načina da se pruži ruka iranskom narodu, ja bih volela da čujem koji su to načini. Jer to je velika civilizacija i veliki narod. Medjutim, desilo se da oni imaju rukovodstvo koje je u ovom trenutku izabralo konfrontaciju, a ne saradnju sa medjunarodnom zajednicom.“

Sjedinjene Države i Iran nemaju diplomatske odnose od iranske islamske revolucije 1979. godine, kada su militantni studenti zauzeli američku ambasadu i držali američke diplomate kao taoce više od godinu dana. Dve zemlje imaju povremene političke kontakte, ali je kulturna razmena svedena na minimum.

XS
SM
MD
LG