Linkovi

Šaronov moždani udar mogao bi da baci dugačku senku na palestinske izbore


Mada je izraelski premijer Ariel Šaron nepopularan u arapskom svetu, pojedini arapski politički analitičari prate situaciju oko Šaronovog zdravstvenog stanja sa velikim interesovanjem i, čak, zebnjom zbog zabrinutosti da bi njegov iznenadni izlazak sa političke scene mogao da pobveća nestabilnost u regionu kojem to zaista nije potrebno.

Kolumnista egipatskog lista Al Ahram, Fahmi Hoveidi, smatra da verovatno nijedan izraelski političar u novijoj istoriji nije bio toliko omražen u arapskom svetu.

«Šaron je bio fanatik. Mi Arapi, istorijski, ne verujemo Šaronu. Mislimo da je Šaron ekstremista».

Većina ličnih animoziteta datira od ranih 1980. godina, kada je Šaron bio izraelski ministar odbrane, i kada je osmislio invaziju Libana. Istraga u Izraelu pokazala je da je on indirektno odgovoran za masakr stotina Palestinaca u izbegličkim kampovima Sabra i Šatila, od strane libanske hrišćanske milicije koja je bila saveznik Izraela. Kao premijer, Šaron je podržao gradnju kontroverzne barijere izmedju Izraela i Zapadne obale. Njegova vlada je usavršila izraelsku praksu ciljanih atentata, uključujući i ubistvo lidera Hamasa, šeika Ahmeda Jasina. Svi ovi potezi bili su osudjeni u arapskom svetu. Medjutim, Šaronovo jednostrano povlačenje iz Gaze iznenadilo je mnoge u regionu. To je dalo pojedinim arapskim intelektualcima opreznu nadu da će lider čvrste ruke postati više pragmatičan i ostaviti više mesta pregovorima. Takodje postoji zabrinutost da bi njegov naslednik mogao da bude veći čvrstorukaš i da već ionako krhki mirovni proces može biti još uvek ugrožen. Profesor političkih nauka na kairskom univerzitetu, Hasan Nafae, kaže da ima izvesne ironije u činjenici da su mnoge arapske zemlje nervozne zbog mogućih posledica nestanka sa političke scene čoveka koji je bio predmet takve mržnje.

»Nažalost, region je veoma nestabilan, i kreće se ka još većoj nestabilnosti zbog ovakvog razvoja dogadjaja».

Nafae podseća na političke krize u Libanu i Siriji, zastoj oko nuklearnih pregovora Irana i Zapada i nastavljanje nemira u pojasu Gaze. On dodaje da je Ariel Šaron možda bio polarizujuća ličnost, ali istovremeno i ličnost koja je pružala stabilnost. Ako ne postoji stabilna politička scena zu Izraelu, ukazuje Nafae, ne možete da imate ni političko rešenje arapsko izraelskog-konflikta. Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat rekao je da bi Šaronov moždani udar mogao da baci, kako se izrazio, dugačku senku na palestinske izbore, zakazane za kraj meseca.

XS
SM
MD
LG