Linkovi

Medjunarodni stručnjaci istražuju slučajeve ptičjeg gripa u Turskoj


Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da tim medjunarodnih stručnjaka istražuje izbijanje ptičjeg gripa u zabačenom deluTurske gde je troje dece podleglo toj bolesti, a 25 ljudi podvrgnuto lečenju zbog simptoma.

Portparol Svetske zdravstvene organizacije Fadela Haib kaže da vlada velika zabrinutost zbog širenja virusa van područja istočne Azije.

“Ovo su prvi slučajevi ptičjeg gripa van istočne Azije. Brinuli smo zbog pet azijskih zemalja, a sada se bolest pojavila i u Evropi - u Turskoj. Ako izbije pandemija i ptičji grip počne da se širi sa čoveka na čovekla, biće to pravi užas.”

Fadela Haib ukazuje, medjutim, da nema indikacija da je to takvog prenosa virusa H5N1 došlo kod dece koja su umrla u Truskoj. Turski zdravstveni zvaničnici pretpostaljaju da su deca dobila ptičji grip direktno od živine koja je držana u kući. Od januara 2004. zabeležena su 142 slučaja ptičjeg gripa u Vijetnamu, Kambodži, Indoneziji, Kini i Tajlandu; 72 osobe su podlegle bolesti. Prema rečima Fadele Haib, tim SZO broji pet stručnjaka koji će saradjivati sa turskim ministarstvom zdravlja u nastojanju da se definiše izvor najnovjih zaraza i tačno utvrdi kako su deca inficirana.

“Jedna od preporuka je da se pregleda sva živina na susednim dobrima i po susednim selima kako bi se prekinuo lanac zaraze izmedju živine i ljudi.”

Prošle godine je u Turskoj i delovima jugoistočne Evrope virus otkriven u pticama selicama koje su, kako se veruje, zarazile domaću perad.

XS
SM
MD
LG