Linkovi

Predsednik Srbije ponovio da neće potpisati odluku o nezavisnosti Kosova


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da vlasti u Beogradu imaju u vidu da postoje različiti scenariji po kojima bi pregovori o budućem statusu Kosova mogli da se razvijaju i zato srpski pregovarački tim mora da u svom radu predvidi svaku mogućnost.

Govoreći o eventualnoj nezavisnosti kao nametnutom rešenju, predsednik Srbije je ponovio da neće potpisati odluku o nezavisnosti Kosova. Tadić je kao svoju najkontroverzniju odluku u 2005. godini označio poziv Srbima da učestvuju na lokalnim izborima na Kosovu, uz ocenu kako je vreme pokazalo da je bio u pravu a da je morao da se konfrontira sa mnogim institucijama Srbije koje, nažalost, nisu shvatile njenu političku svrsishodnost.

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Dejvid Gauen izjavio je da je nezavisnost Kosova jedna od opcija koja se mora uzeti u obzir, ali da postoje i drugi predlozi, uključujući onaj koji je predložila Srbija. Ambasador Gauen je ukazao da, kada se srpska vlada poziva na Rezoluciju 1244 da bi odbila svaki nagoveštaj nezavisnosti Kosova, treba imati na umu da se međunarodno pravo kao i svako drugo u praksi primenjuje u skladu sa realnim stanjem na terenu.

Upitan da li u rešavanju kosovskog problema jedna strana ima veću podršku, britanski ambasador je odgovorio da svet ne može tek tako da zaboravi šta je Milošević radio na Kosovu 1999. godine. Sada je glavno kako organizovati lokalne vlasti, kako uspostaviti sigurnost za sve žitelje pokrajine, nastaviti decentralizaciju i izbeći podelu Kosova. To bi bila greška, rekao je britanski ambasador u Beogradu Dejvid Gauen.

A srpski patrijarh Pavle poručio je u Božićnoj poslanici da niko nema pravo da jednostrano menja državno-pravni status Kosova i Metohije bez saglasnosti svih naroda koji u Srbiji žive, pa dakle i srpskog naroda i zatražio apsolutno poštovanje evropskih vrednosti i međunarodnog poretka, a pre svega Povelje Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG