Linkovi

Udarne vesti na naslovnim stranama američkih dnevnih listova


Pored novog moždanog udara koji je pretrpeo izraelski premijer Arijel Šaron, udarna vest na naslovnim stranama gotovo svih američkih dnevnih listova je trijumf Univerziteta Teksas u meču za titulu nacionalnog studentskog prvaka u američkom fudbalu. Naslovi poput «Istorija projurila pored Trojanaca» i «Ne kačite se sa Teksasom» odslikavaju šta se dešavalo u zaista izvanrednoj utakmici takozvanog «Rouz Bola»u Pasadeni, ali najbolji opis dao j «Dalas Morning Njuz» jednom jedinom rečju – «Invincible» ili «Nepobedivi», aludirajući na ime kvoterbeka Longhornsa Vinsa Janga, koji je svojim trećim tač-daunom, 19 sekundi pre kraja doneo pobedu svom timu, a sebi trofej namenjen najkorisnijem igraču utakmice. Jang je pretrčao 200 i osvojio 267 jardi sa 40 uspešnih dodavanja, a Teksas je prekinuo seriju od 34 uzastopne pobede Južne Kalifornije, koja je osvojila prethodne dve titule nacionalnog šampiona.

Ovdašnji «Vašington Post» između ostalog piše da je Gradsko veće Distrikta Kolumbija ubedljivom većinom glasova – 11:1, juče odobrilo zabranu pušenja na javnim mestima. Gradonačelnik Vašingtona Entoni Vilijams ponovo je izrazio zabrinutost zbog uticaja ove mere na male biznise i ugostitelje u američkoj prestonici, s obzirom da prema modelu sličnom onom koji postoji u Njujorku, zabrana pušenja u restoranima stupa na snagu odmah, a od 2007. će se primenjivati i na barove, noćne klubove, taverne i barove u okviru restorana.

Njujork Tajms na naslovnici piše i o napretku koji su naučnici ostvarili u borbi protiv raka materice. U tekstu koji je potpisala Deniz Grejdi, ističe se da bi lekari odmah trebalo da se preorijentišu na novi način lečenja bolesti od koje u SAD svake godine umre 16.000 žena. Nova metoda sastoji se u direktnom ubrizgavanju lekova u trbušnu duplju, što prema studiji Nacionalnog instituta za rak, objavljenoj danas može da produži život žena kod kojih je rak materice u poodmaklom stadijumu i do 16 meseci.

Tiražni Majami Herald u tekstu pod naslovom «Da li kupovina kuća izlazi iz mode» objavljuje informaciju da su zahtevi Amerikanaca za zajmovima kako bi rešili stambeno pitanje na najnižem nivou od 2002. godine, dok u drugom tekstu, pod naslovom «Povređena Kvan želi mesto», navodi da će devetostruka američka šampionka u umetničkom klizanju, koja je zbog povrede prepona odustala od izbornog takmičenja, tražiti od Američkog olimpijskog komiteta da joj dodeli jedno od tri mesta u timu za predstojeće Igre u Torinu. Očekuje se da će njena želja biti ispunjena.

Mičigenski «Detroit Fri Pres» na naslovnoj strani donosi analizu prodaje automobila u protekloj godini. U tekstu pod naslovom «Odlična godina, ali ne i za Ford i Dženeral Motors», uz podnaslov «Krajsler prodao više automobila, ali i konkurenti iz Azije», kaže se da je 2005. bila treća najuspešnija u istoriji za Motor Siti, s obzirom da je širom zemlje prodato preko 17 miliona vozila. Krajsler grupa je zabeležila impresivan porast od 4,5 odsto, dok je prodaja GM-ovih modela pala za 4,3 odsto, a Fordovih vozila za celih pet procenata.


XS
SM
MD
LG