Linkovi

Kujović: Tadić da ne brine o referendumskoj većini ima dovoljno svojih problema


Potpredsjednik crnogorskog parlamenta, funkcioner Demokratske partije socijalista Dragan Kujović poručio je srpskom predsjedniku Borisu Tadiću da ne brine za pitanje većine za odluku na referendumu u Crnoj Gori, jer je to njena i stvar saradnje s Evropskom unijom.

Kujović je preporučio Tadiću da bi, umjesto što vodi računa o većini za referendumsku odluku, trebalo da iskoristi sav intelektualni kapacitet i političko umijeće kako bi što bolje vodio pregovore u vezi sa statusom Kosova, što je njegov prevashodni zadatak.

Tadić bi, prema njegovim riječima, morao konačno da iskreno, demokratski i civilizovano krene i u saradnju s Hagom, kako ne bi, zbog sadašnjeg načina »saradnje«, trpjeli građani Srbije, ali i Crne Gore, jer je ona još dio Državne zajednice.

»Većina na referendumu posebno ne bi trebalo da bude sfera interesovanja Tadića, zato što može da liči na miješanje u stvari koje nisu u domenu njega kao predsjednika druge države«, kazao je Kujović i podsjetio da je crnogorski Zakon o referendumu odavno usaglašen sa evropskim standardima.

»Naša je obaveza i mi ćemo u vezi sa pitanjem referenduma i većine za validnu odluku nastojati da postignemo dogovor unutar Crne Gore i sa EU«, zaključio je Kujović.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocijenio je da odluka građana Crne Gore o njenoj budućnosti mora biti oslonjena na podršci apsolutne većine i najavio da će, ukoliko to bude slučaj, prvi priznati ili nezavisnost Crne Gore ili očuvanje Državne zajednice.

A predsjednik Srpske narodne stranke Andrija Mandić smatra da će opozicione stranke iz bloka za zajedničku državu koje su prihvatile da preko Evropske unije pregovaraju sa vlastima u vezi sa referendumum, promijeniti odluku.

On je ocijenio da su stavovi koje iznosi crnogorska vlast toliko «rigidni», da prostora za bilo kakvo ozbiljno pregovaranje oko uslova za organizovanje referenduma nema.

Pak pozvala VK da bude mnogo jasnija

Predsjednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pak pozvala je Venecijansku komisiju (VK) da bude mnogo jasnija u svojim stavovima, nego što je to bila do sada.

Ona je kritikovala to ekspertsko tijelo Savjeta Evrope, ocjenjujući kako je preporukama u vezi sa organizovanjem crnogorskog referenduma učinila da njene prijedloge "svako čita na svoj način".

“Ja imam isti problem sa predlozima VK, koja je dala prostora da njeni stavovi budu tumačeni na način tako da ih svako čita u skladu sa svojim interesima. Ne mislim da su vrlo jasni.”

Ona je napomenula da ih, ipak, može prihvatiti takve kakvi su, ali i naglasila kako onaj ko traži opravdanje za svoje ponašanje, može da ga nađe u dokumentu Komisije.

“Zato bih tražila bih od Venecijanske komisije da bude mnogo jasnija nego što je sada”, rekla je Pak.

Ona je pozdravila najavljeni početak dijaloga vlasti i opozicije o uslovima održavanja referenduma u Crnoj Gori i istakla kako bi eventualno blokiranje pregovora od opozicije bio antidemokratski čin, koji bi bio uperen protiv onoga što su sami potpisali prije tri godine. Demokratska opozicija, navela je ona, mora da igra ulogu nekoga ko je korektor Vlade, upozoravajući da, ukoliko ne pokuša da ispravlja Vladu i ne dođe na pregovore sa njom, tada neće odgovoriti onome što je njena dužnost.





XS
SM
MD
LG