Linkovi

Stanje izraelskog premijera Šarona, nakon težeg moždanog udara, 'vrlo ozbiljno, ali stabilno'


Izraelski premijer Arijel Šaron, koji je kasno u srijedu doživio težak moždani udar (opširnije), operasian je u bolnici ui Jerusalimu. Ljekari kažu da je njegovo stanje vrlo ozbiljno, ali stabilno, s obzirom na to da je hiruškom intervencijom zaustavljeno izlivanje krvi u mozak.

Direktor univerzitetske bolnice “Hadassah” Šlomo Mor-Jozef rekao je novinarima da je 77-godišnji premijer Izraela smješten na intenzivnu njegu, nakon dvije uzastopne operacije.

“Šaron je u dubokoj komi i biće priključen na respiratorne aparate do petka, u najboljem slučaju”, kazao je doktor Jozef.

Šaron je 18. decembra doživio slabiji moždani udar i danas /četvrtak/ je trebalo da bude podvrgnut rutinskoj operaciji kojom je trebalo da se ispravi urođena srčana mana – uzrok prošlomjesečnog udara.

Zamjenik premijera Ehud Olmert preuzeo je privremeno rukovođenje vladom. Na današnjoj vanrednoj sjednici vlade bilo je riječi o tome kako će se upravljati jevrejskom državom u Šaronovom odsustvu.

Olmert je novinarima nakon sastanka rekao da je vlada poptuno operativna, ali je događaje iz prethodna 24 sata okarakterisao kao “vrlo složenu situaciju”.

Ministar pravde Meni Mazuz rekao je da izbori planirani za 28. mart, na kojima je Šaronova novoosnovana stranka, prema anketama trebalo da osvoji većinu, neće biti odlagani zbog zdravstvenog stanja premijera.

Shodno izraelskom zakonu Olmert može da vrši dužnost premijera do 100 dana, što je provizija koja mu omogućava da vodi zemlju do novih izbora.

U Vašingtonu, predsjednik Buš je rekao da se moli za oporavajk izraelskog lidera . Palestinski predsjednik Mahmud Abas takođe je izrazio zabrinutost zbog Šaronovog zdravstvenog stanja.

XS
SM
MD
LG