Linkovi

Evropska unija daje šansu evropskim državama da smanje energetsku zavisnost


Evropska unija, poučena nedavnim problemima u napajanju prirodnim gasom iz Rusije, intenzivira alternativne izvore energije- iako se takav potez, u situaciji velike zavisnosti od ruskog gasa, čini tek simboličnim, "na duge staze" daje šansu evropskim državama da smanje energetsku zavisnost od ali i povećaju produkciju "obnovljivih energenata"...

Za Evropsku uniju je neodrživa situacija u kojoj neko drugi, iz razloga na koje ne može uticati, može da joj uskrati više od 25 posto ukupnih potreba prirodnog gasa, zajednički je stav evropskih ministara energije koji su se ove sedmice hitno okupili u Briselu, tražeći odgovor na dramatičnu situaciju smanjenja isporuka gasa, kao rezultata spora Rusije i Ukrajine.

Nisu retki oni koji u Briselu ne vjeruju u trajnost postignutog sporazuma dve države, što još više naglašava zebnju zvaničnika da nova kriza može doći bilo kada i doneti ozbiljne posledice.

Na jasnu, zajedničku politiku obezbedjenja dovoljnih količina gasa i energije poziva i evroski komesar za energiju, Andris Piebalgs:

"Neometano snabdevanje gasom je od izuzetne važnosti za EU, a trenutna situacija je pokazala kako je Unija ranjiva , kada su u pitanju zastoji u snabdevanju gasom. Pre svega, treba analizirati trenutnu situacijum jer, sve dok ima nesporazuma izmedju Ukrajine i Rusije, mi smo veoma zabrinuti. Drugo pitanje je kakve korake treba da poduzmemo ako dodje do smetnji u snabdevanju- ne samo u ovom slučaju, već i u bilo kojoj drugoj situaciji. "

Odgovor, ili bar njegov deo je u alternativnim izvorima energije- Švedjani to već odavno znaju, kada tvrde da je biomasa jedini izvor energije koji je moguće obnavljati, a da, zauzvrat, daje dovoljno jeftine i kvalitetne energije, biogasa, koji bi se mogao koristiti za pokretanje vozila.

Reč je o projektu koji je pokrenut u švedskom gradu Vasterasu, udaljenom oko 100 km od Stokholma, zamišljenom tako da se organski otpad iz domaćinstava i biomasa sa useva preradi do mere da daje biogas koji je upotrebljiv za upotrebu u transportu.

Projekat nije samo zamišljen , već i ostvaren- 17 poljoprivrednika učestvuje u njemu , zajedno sa lokalnom kompanijom za deponiranje smeća, vlasnici su male fabrike za preradu biomase u biogas.

Sve kreće, dakle, iz kuhinje, od organskog otpada, koji se posebno sortira. Lokalna kompanija odvozi organski otpad u pogon čiji kapacitet je godišnja prerada od oko 25 tona organskog smeća.

Biogas se preradjuje u nekoliko etapa, da bi, na kraju, dostigao zadovoljavajuću čistoću i bio pohranjen u tankove spremne za široku upotrebu.

Cena ovakvog goriva je nešto niža od konvencionalnog, s tim da je reč o izvoru koji je moguće obnoviti, da je zaštićena životna sredina i da je ovo, moguće put da se barem ublaže posledice neke buduće energetske krize.


XS
SM
MD
LG