Linkovi

Buš: Imamo dvojnu strategiju u Iraku


Predsednik Buš je u Ovalnoj kancelariji Bele kuće, održao sastanak sa bivšim državnim sekretarima i sekretarima za odbranu da bi čuo njihovo mišljenje o budućoj politici administracije u Iraku.

Sastanku je prisustvovalo desetak bivših državnih sekretara i sekretara za odbranu - kako repbulikanaca tako i demokrata, koji su služili u više administracija još od 60-ih godina prošlog veka. Predsednik Buš je rekao da očekuje njihove sugestije o tome šta dalje činiti u Iraku.

«Ne slažu se svi za ovim stolom sa mojom odlukom da se ide u Irak. Toga sam potpuno svestan. Ali, radi se o solidnim Amerikancima koji shvataju da moramo da uspemo, pošto se već nalazimo u toj zemlji.»

Predsednik je dodao da je zahvalan učesnicima sastanka za njihove ideje i da će uzeti u obzir njihove savete. Ipak, on je jasno stavio do znanja da ne namerava da menja strategiju u Iraku.

«Imamo dvojnu strategiju u Iraku. S jedne strane, nastojaćemo da pokrenemo politički proces koji će poručiti svim Iračanima – 'budućnost vam pripada'. Sa druge strane, nastavićemo da ulažemo napore za održanje bezbednosne situacije u Iraku.»

Američki ambasador u Iraku, Zalmaj Kalilzad, aktuelni državni sekretar, Kondoliza Rajs, i sekretar za odbranu Donald Ramsfeld, obavestili su predsednikove goste o strategiji administracije i o trenutnoj situaciji u Iraku. Posle sastanka, Harold Braun, sekretar za odbranu, u administraciji predsednika Džimija Kartera, 70-ih godina, rekao je u razgovoru sa novinarima da je situacija u Iraku teška, ali da ima znakova napretka.

«Moje mišljenje je da će razvoj političke situacije u Iraku tokom narednih nekoliko neseci biti ključan za krajnji ishod.»

Medju drugim učesnicima sastanka bili su i Kolin Pauel, državni sekretar u prvoj administraciji predsednika Buša i nekoliko funkcionera u administracijama predsednika Bila Klintona. Oni su, medjutim, napustili sastanak tiho i kasnije nisu davali izjave medijima.

XS
SM
MD
LG