Linkovi

Tokom 2005. godine stradao znatan broj novinara


Dve medjunarodne organizacije koje nadgledaju slobodu novinarstva izdale su godišnje izveštaje koji pokazuju da je tokom 2005. godine stradao znatan broj novinara.

Komitet za zaštitu novinara sa sedištem u Njujorku saopštio je da je ubistvo glavni uzrok smrti novinara tokom obavljanja posla u protekloj godini. Od 47 smrtnih slučajeva, navodi se u izveštaju Komiteta za 2005, 37 odnosno, 79 odsto novinara, ubijeno je, bilo da bi se utišao njihov kritički stav ili da bi bili kažnjeni zbog načina na koji su obavljali svoj posao. Druga organizacija, Reporteri bez granica sa sedištem u Parizu, navela je još veće brojke u svom godišnjem izveštaju, ističući da je ubijeno 63 novinara. 22 novinara ubijena su u Iraku, najopasnijem mestu za rad novinara u 2005. En Kuper direktor Komiteta za zaštitu novinara kaže da bojno polje nije bilo najveća opasnost u Iraku.

«Opasnost je nešto sasvim drugačije od onoga što ljudi mogu da pretpostave. Opasnost je što pobunjenici ustvari namerno uzimaju na metu iračke novinare samo zato što su novinari, zato što pomažu u mnogim slučajevima u izveštavanju zapadnih medija o konfliktu ili rade za lokalne iračke medije. Jednostavno, raditi svoj posao, postalo je veoma smrtonosno u Iraku,» kaže Kuper.

Komitet je naveo da je 60 novinara poginulo u Iraku tokom obavljanja svog posla od početka konflikta u martu 2003. godine, što ga čini najsmrtonosnijim konfliktom za novinare u dvadesetčetvorogodišnjoj istoriji te organizacije. Četiri novinara ubijeno je na Filipinima, što ih čini drugom najopasnijom zemljom za novinare. Liban, Rusija, Pakistan, Somalija i Šri Lanka prate ih sa po dve ubistva novinara. Ove godine, Komitet za zaštitu novinara ukazao je i na dugoročniji trend prema kojem počionioci ubistava novinara retko dolaze pred lice pravde. Sudeći prema izveštaju Reportera bez granica, novinari su bili pod pojačanim pritiskom dok su obavljali svoj posao tokom 2005. Ta organizacija navodi da je u svetu 800 novinara uhapšeno, da je preko 1300 fizički napadnuto ili im je prećeno, dok su 123 novinara u zatvoru u 23 zemlje.

U izveštaju Komiteta za zaštitu novinara navodi se da je u Kini najviše novinara u zatvoru u poslednjih sedam godina, a da je prate Kuba, Eritreja i Etiopija. Sjedinjene Države su takodje kritikovane zbog zadržavanja novinara u pritvornim centrima u Iraku i Zalivu Gvantanamo, na Kubi.

XS
SM
MD
LG