Linkovi

Rusija i Ukrajina postigle sporazum o kupoprodaji gasa


Direktor ruskog Gazproma Aleksej Miler rekao je danas da novi sporazum važi od 1. januara 2006. do 2011. i da se zasniva na ceni od 230 dolara za 1.000 kubnih metara gasa i da će osigurati stabilne isporuke gasa Evropi.

Nov, složen dogovor predviđa da će Ukrajina moći da kupuje gas iz Turkmenistana i Kazahstana, transportovan kroz Rusiju, za 95 dolara za 1.000 kubnih metara. Predsednik ukrajinskog Nafrogaza Oleksiju Ivčenko kaže da je dogovoreno i o povećanje cene tranzita koji Gazprom plaća za prebacivanje svog gasa kroz ukrajinske gasovode, sa 1,09 dolar na 1,60 dolar za 1.000 kubika na 100 kilometara, što je poskupljenje od 47 odsto.

EU pozdravlja sporazum

Evropska unija pozdravila je dogovor Rusije i Ukrajine oko isporuke ruskog gasa. Ministar privrede Austrije, Martin Bartenšajn, rekao je da je to bio brz i pozitivan odgovor na apele Evropske unije. Komesar Evropske Unije za energetiku, Andris Pibalgs, dodao je da će na proleće inicirati razgovore o zajedničkoj evropskoj energetskoj politici, i da bi do kraja godine trebalo da budu izradjeni konačni predlozi i zaključci.

XS
SM
MD
LG