Linkovi

Pre vremena, ukinuto vanredno stanje u Francuskoj


Franucuske vlasti su odlučile da ukinu vanredno stanje zavedeno pre dva meseca, nakon nereda i podmetanja požara širom Francuske. Mada se situacija smirila, kako izveštava dopisnica GA iz Pariza, Lisa Briant, kritičari upozoravaju da bi neredi mogli ponovo da izbiju.

Vlasti su zavele vanredno stanje u novembru prošle godine tokom najgorih nereda koji su zahvatili Francusku u poslednje 4 decenije. Preoblemi su najprije zahvatili predgradja Pariza krajem oktobra, nakon što su dva dečaka afričkog porekla, bežeći od policiej, smrtno stradala od udara visokog napona električne struje.

Posle tog incidenta, neredi su se prošrilili širom zemlje. Oko 9000 automobila je spaljeno, a 3000 ljudi je uhapšeno. neredi su trajali tri nedelje. Francuski predsednik Žak Širak naložio je da se od danas vanredno stanje ukine. Medjutim, tim dekretom se dozvoljava lokalnim funkcionerima da zavedu policijski čas, narede vršenje kućnih pretresa i zabrane javna okupljanja. Mada su mnogi gradovi odlučili da ne uvedu takve mere, nasilje je brzo popustilo.

Medjutim, uvodjenje vanrednih mera je bilo kontorverzno od samog početka, a kritičari kao što je Dominik Sopo, šef organizacije koja se bori protiv diskriminacije “SOS Racism”, izjavio je da vanredne mere nije trebalo uvesti.

Sopo je osudio vanredne mere kao politički gest kojim se ponudio odgovor obnavljanjem reda i mira za postojeći problem. On je rekao da Širakova vlada desnog centra nije rešila pitanje diskriminacije sa kojom se suočavaju emigrati, što je izazvalo gorčinu doseljenika i na kraju talas nasilja.

Francuski funkcioneri su objavili mnoštvo planova za rešavanje problema omladine i drugih koji žive u getoima francuskih gradova. Mnogi pripadaju drugoj ili trećoj generaciji emigranta i francuski su državljani - ali nisu integirsani u francusko društvo.

Nove mere francuskih vlasti obuhvataju bolje mogućnosti za obrazovanje , hvatanje u koštac sa diskriminacijom za dobijanje radnih mesta, kao i obnovu finansiranja servisa za emigrantske gradske četvriti, koje su vlasti ukinule pre nekoliko godina.

Medjutim, Sopo je jedan od brojnih kritičara koji tvrdi da do sada nisu postignuti značajniji rezultati.

XS
SM
MD
LG