Linkovi

Zaustavljanje ptičijeg gripa u Aziji - ključ globalnog uspeha


Bojazan od širenja epidemije ptičjeg gripa na ljude, pojačana je prethodnih meseci jer je prvi put virus H5N1 dospeo u Evropu. No, stručnjaci kažu da borba protiv te bolesti u Aziji, gde virus prvi put pojavio, i dalje predstavlja ključ u globalnom odgovoru na moguću pandemiju. Iz Hongkonga se javlja novinarka Glasa Amerike, Klodija Blum :

U prošloj godini, Azija je bila epicentar ptičjeg gripa, a Svetska zdravstvena organizacija je upozorila da bi tamo verovatno najprije virus mogao da počne da se prenosi među ljudima. U prethodne dve godine, virusom H5N1 u Aziji je zaraženo više od 130 osoba, od kojih je više od polovine preminulo. Za sada, skoro svi zaračeni, virus su dobili od obolele živine. No, Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je samo pitanje vremena kada će virus mutirati i početi da se prenosi među ljudima, uz mogućnost da milioni umru.

Stručnjaci navode da je u sprečavanju epidemije najvažnije da se azijske zemlje osposobe da onemoguće širenje virusa među pticama i da budu spremne da se bore sa izbijanjem eventualne zaraze među ljudima.

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije za Aziju, Piter Kordingli, smatra da je neznatan broj zemalja na tom području spreman:

”Širom Azije verovatno ima samo nekoliko zemalja koje su razradile odgovarajući plan. Neki su veoma dobri, a neki se približavaju veoma dobrom, ali mnoge zemlje nemaju nikakav plan, jer u ovom trenutku nemaju sredstva da ga spreme. “

U Aziji je i dalje najveći problem kontrola živine - naročito u udaljenim, seoskim područjima. Siromašni odgajivači često nemaju pojma o opasnostima ptičjeg gripa ili ne žele da izveste o pojavi virusa, jer neminovno spaljivanje živine ugrožava njihov opstanak. Mnoge zemlje nemaju sredstva da poljoprivrednicima nadoknade gubitke.

Kordingli dodaje da je siromaštvo jedan od razloga da se bolest možda ne otkrije. ... Svetska zdravstvena organizacija, i Organizacija Ujedinjenih nacija za ishranu i poljoprivredu saopštile su da im je potrebno oko 260 miliona dolara da bi pomogle azijskim zemljama da poboljšaju otrkivanje i izveštavanje o pojavi bolesti.
Svetska banka procenjuje da će u iduće tri godine pogođenim zemljama trebati dodatnih milijardu dolara da bi finansirale vakcinisanje ljudi i životinja.

Krajem meseca u Pekingu bi trebalo da se održi donatorska konferencija. Azijske zemlje su priznale da ne mogu same da se bore protiv ptičjeg gripa i pojačale su regionalnu saradnju.

Zdravstveni stručnjaci veruju da je Kina najvažniji učesnik u sprečavanju epidemije ptičijeg gripa među ljudima, jer je najveći svetski odgajivač živine.

Glavni veterinar Organizacije za ishranu i poljoprivredu u Rimu, Džozef Domenek, kaže da Kina sada trenutno reaguje na nove pojave bolesti. Međutim, Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da kina nije voljna da preda uzorke tkiva zaraženih ptica. Azijska banka za razvoj, zajmodavac sa sedištem u Manili, saopštila je iznela je da bi se širenje bolesti među ljudima ozbiljno odrazilo na ekonopmiju. Kako je rečeno, epidemija bi uzrokovala zaustavljanje rasta i smanjila obim svetske trgovinske razmene i usluga za 14 odsto.

XS
SM
MD
LG