Linkovi

Naslovne stranice u SAD 3. januara


Na naslovnim stranicama vodećih američkih dnevnih listova osvanuli su izvještaji iz Zapadne Virdžinije gdje je u oknu rudnika uglja Sago, nakon eksplozije čiji uzrok još nije poznat, ostalo zatrpano najmanje 13 rudara. Pored toga, dominantni su izvještaji o prirodnim nepogodama – poplavama u Kaliforniji koje su pričinile materijalnu štetu veću od 55 miliona dolara, i požarima u državama Teksasu, Oklahomi i Nju Meksiku, čije se posljednice još procjenjuju.

Na naslovnoj stranici Čikago Tribjuna, danas čitamo o doluci vlasnika čuvene pekare «Turano», Renata «Rona» Turana, da se kandiduje na izborima za italijanski senat. Turano ima dvojno državljanstvo i shodno italijanskom zakonu može da se kandiduje za jedno 12 mjesata u donjem domu parlamenta ili od jedno od šest senatskih mjesta, koja su rezervisana za predstavnike dijaspore. Šezdesettrogodišnji Turano očekuje da će biti izabra i da će u rimskom Senatu zastupati oko 350.000 italijanskih doseljenika u Sjevernoj Americi koji, kao i on, imaju dvojno državljanstvo.

List iz glavnog grada američke autoindustrije, Detroit Njuz, piše kako će tržišni rad, kada su u pitanju proizvođači automobila, dobiti oni koji budu mogli da isprate razvoj sofisticiranih tehnologija, poput radara koji kontrolišu kočnice i sprječavaju sudaranje i drugih «pametnih» spravuica koje uveliko nadilaze DVD plejere za putnike na zadnjem sjedištu, griječe u sjedištima ili prijemnik satelitskog radio programa.

Konačno Vašington post piše o propasti aviokompanije Independence Air, koja od četvrtka više neće saobraćati. Ta vijest je posebno rastužila stanovnike sjeverne Virdžinije i američke prijestonice, pošto su Independence Air-om do sada, po vrlo povoljnim cijenama, mogli da lete širom Sjeverne Amerike. Bez posla je ostalo 2700 zaposlenih Independence Aira. Vašington post takođe piše i o prilikama koje je vlasnik keri Skin /Kerry B. Skeen/ propustio da spasi kompaniju – uključujući i mogućšnost prodaje firme Mesa Air Grupi iz Finiksa, za 512 mikliona dolara, 2003. godine.

XS
SM
MD
LG