Linkovi

Vujanović:Dogovor vlasti i opozicije o referndumu moguć


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocijenio je danas da je dogovor vlasti i opozicije o referendumskim uslovima moguće brzo postići, uz pomoć Evropske unije. Pitanje hoće li biti dijaloga vlasti i opozicije o uslovima za referendum, inače, u centru je pažnje političke javnosti u Crnoj Gori.

Predsjednik Vujanović je rekao da očekuje da će specijalni evropski izaslanik za crnogorski referendum Miroslav Lajčak ostvariti misiju olakšanja dijaloga vlasti i opozicije, kroz model neposredne komunikacije.

»Mislim da je to najefikasniji način da se ti razgovori pomognu. Očigledno je da nema mnogo tema i izvjesno je da se o njima može brzo postići dogovor«, kazao je Vujanović u Bijelom Polju.

On vjeruje da će taj dogovor biti u funkciji saglasnosti parlamentarnih stranaka, kako bi pozvale građane Crne Gore, svoje članove da se slobodno i demokratski izjasne o crnogorskoj budućnosti.

Vujanović je rekao da je, ukoliko dogovora ne bude, dužan da izvrši svoju obavezu koju je već inicirao predlogom za zakazivanje vanredne sjednice parlamenta.

Potpredsjednik crnogorskog parlamenta Dragan Kujović rekao je da ako dogovora ne bude, odlučiće većina, jer je pravilo demokratije da većina odlučuje o svemu što je bitno za državu. U tom slučaju, odlučićemo prema standardima koje nam preporučuje Evropska unija preko Venecijanske komisije i koje imamo u našem zakonu, kazao je Kujović.

Srpska narodna stranka optužila je danas crnogorskog premijera Mila Đukanovića da na »primitivan način« zavađa ljude i narode i prijeti krvavim raspletom političke krize u Crnoj Gori.

»Stavljanje znaka jednakosti između politike bivšeg srpskog režima prema Srbima u Kninskoj Krajini i odnosa aktuelne vlasti u Srbiji prema izazovima sa kojima su suočeni Srbi u Crnoj Gori, najbolji je pokazatelj da Đukanović nezavisnost želi da ostvari argumentima represivnog aparata«, tvrde u SNS.

XS
SM
MD
LG