Linkovi

Korupcionaški skandal koji ozbiljno preti američkim zakonodavcima


Još jedan veliki problem u Vašingtonu vezan je za moguće posledice procesa protiv republikanskog lobiste, Džeka Ejbremofa, koji se u utoarak izjasnio da je kriv po optužnicama u dve istrage koje se vode protiv njega.

Jedna od njih odnosi se na nezakonite usluge koje je Ejbremof pružao članovima Kongresa, uključujući i doskorašnjeg lidera republikanske većine u Predstavničkom odomu, Toma Dileja. Očekuje se da će Ejbramof sada svedočiti u okviru sporazuma sa federalnim istražiteljima, što bi mogla da bude veoma loša vest za neke članove Kongresa. Zbog afere oko Džeka Ejbremofa preznojavaju se mnogi na Kapitol Hilu.

Radi se i o luksuznim ložama na utakmicama vašingtonskih Redskinsa i specijalnim sedištima na mečevima Vizardsa. Ejbremof je delio na desetine karata za ta mesta članovima Kongresa. On je bio i vlasnik dva restorana u Vašingtonu, gde su članovi Kongresa mogli da jedu besplatno…

Organizovao je golf turneje u Škotskoj za kongresmene i njihove saradnike, ali je sada glavna meta federalne istrage, čiji je cilj da se utvrdi da li je Ejbremof davao poklone i donacije u zamenu za političke usluge.

Fred Verthajmer, predsednik, NVO “Democracy 21” kaže:

“Svi gradjani trpe posledice kada članovi Kongresa prodaju svoje položaje i svoje odluke ljudima koji mogu da ih kupe za novac.”

1980-ih godina Ejbremof je bio nova zvezda u Republikanskoj stranci. Obogatio se putem indijanskih kockarnica tako što je koristio svoje veze u Vašingtonu da bi lobirao za dozvole za kockarnice. Samo u jednom trogodišnjem periodu, indijanska plemena su platila ukupno 80 miliona dolara Ejbremofu i njegovom najbližem poslovnom partneru, Majklu Skenlonu, koji se več izjasnio da je kriv za kovanje zavere za podmićivanje.

Medjutim, ovaj korupcionaški skandal je doveo više od 200 članova Kongresa koji su primili donacije od Ejbremofa u veoma nezavidnu situaciju.

Norm Ornstin, analitičar iz Instituta “Amerikan Enterprajz”:

“Svi koje je Ejbremof makar i malo dotakao biće ukaljani ovom aferom. Za neke, to će značiti i trajni beleg, a možda i zatvorsko odelo.”

Desetine članova Kongresa već su vratile donacije Džeka Ejbremofa. Medju njima je i senator Konrad Berns iz Montane.

“On je zaista loš čovek. Nadam se da će završiti u zatvoru i da ga više nikada neću videti. Želeo bih da se nikada nije ni rodio…” kaže senator Berns.

XS
SM
MD
LG