Linkovi

Bajram Kosumi za Glas Amerike: Srbi moraju da odbace enklavizaciju


Kosovski premijer Bajram Kosumi kaže da je «međusobni dogovor strana u pregovorima najbolja solucija» za kosovski status. «Ne verujem da bi međunarodna zajednica donela odluku koja je u suprotnosti sa voljom naroda Kosova», kaže Kosumi u .

«Verujem da će odluka ispoštovati volju većinskog naroda, jer se rešava pitanje ljudi koji žive na ovom prostoru. Nema logike da se proces vrati unazad ili zaustavi u ovom trenutku. Rešavanje statusa neće doneti dobro samo Albancima već i ostalima, uključujući i Srbe», kaže Kosumi.

Na pitanje kako osigurati integraciju kosovskih Srba u toku i nakon procesa odlučivanja o statusu, Kosumi priznaje da to nije lako.

«U suprotnom, taj proces bi već bio okončan», kaže kosovski premijer i ukazuje na sukob «dva politička koncepta - koncepta zvaničnog Beograda koji podrazumeva enklavizaciju i grupisanje samo jedne etničke zajednice i koncept koji smo mi razvili nakon rata, koji je zasnovan na standardima evropske zajednice i koji podrazumeva da svi živimo zajedno, pod istim zakonima i bez obzira na kultutrne, jezičke i verske razlike».

Najbolji na najbolji način da se zaštiti srpska manjina na Kosovu je njena integracija, a ne «enklavizacija».

«Moramo da ubedimo Srbina iz Gračanice da bude slobodan u Prištini, da se slobodno kreće bez ikakvog kompleksa, ali treba da ubedimo i Albance da slobodno odu do Gračanice. Ident Srba treba da se sačuva, ali oni moraju odbaciti enklavizaciju», kaže Kosumi.

Kosovski kaže da je spreman da direktno razgovara sa zvaničnicima iz Beograda i da su takvi razgovori poželjni.

«U Londonu sam rekao predsedniku Srbije Tadiću da je vreme da se ljudima saopšti da je rat završen i da vreme za stvaranje dobrosusedskih odnosa», kaže Kosumi.

XS
SM
MD
LG