Linkovi

Uprkos mogućem odlaganju glasanja, počela kampanja za palestinske parlamentarne izbore


U utorak je počela kampanja za palestinske parlamentarne izbore, iako još nije sasvim izvjesno da će se izjašnjavanje održati 25. janura kako je planirano.

Vladajući Fatah u kampanju je predizbornim mitinzima na Zapadnoj obali, dok je najveći rival Hamas – svoje prve skupove organizovao u Pojasu Gaze.

Hamas na izborima za palestinski parlament učestvuje prvi put i traži da se glasanje ne odlaže. Međutim, nekoliko najviših funkcionera Fataha traži odlaganje navodeći kao razlog haos u Pojasu Gaze i prijetnju Izraela da će zabraniti glasanje u istočnom Jerusalimu.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas upozorio je da će, ako se Izrael ipak odluči na taj korak, odložiti izbore.

Abas je rekao da su "palestinske frakcije saglasne o tome da bi stanovnici istočnog Jerusalima trebalo da učestvuju na izborima i da postoji saglasnost da bez izbora u istočnom Jerusalimu izbora neće biti".

Visoki izraelski zvaničnici su prošlog mjeseca saopštili da neće dopustiti Arapima koji žive u istočnom Jerusalimu da glasaju, jer na izborima učesvuje i islamska radikalna organizacija Hamas. Medjutim, izraelski funkcioneri su saopštili i da njihova odluka nije konačna. Hamas poziva na uništenje jevrejske države i ta se organizacija nalazi na evropskoj, američkoj i izraelskoj listi terorističkih organizacija.

Dnevnik Jerusalem post objavio je da će izraelski funkcioneri donijeti odluku o tome da li će dopustiti glasanje u istočnom Jerusalimu, nakon ovonedeljnih razgovora sa dvojicom visokih američkih izaslanika.

Na nadavnim izborima za lokalne skupštine, kandidati Hamasa su porazili predstavnike vladajućeg Fataha. Posljednje ankete ukazuju da bi Hamas mogao da dobije oko 50 odsto glasova na izborima 25. januara.

Sami Abu Zuhre, predstavnik Hamasa u Gazi kaže da ta organizacija želi da se izbori ne odlažu. Predstavnik Hamasa tvrdi da svi Palestinci znaju za krizu u vladi i da su izbori dobar način za rješavanje te krize. Bilo kakvo odlaganje, kaže Abu Zuhre, pogoršaće krizu.

Šanse Hamasa su djelimično uvećane i podjelom u Fatahu na mladje aktiviste stranke i takozvanu ”staru gardu“, blisku bivšem palestinskom lideru Jaseru Arafatu i predsjedniku Abasu.

Prošle nedjelje, frakcije Fataha su se dogovorile da podnesu zajedničku izbornu listu, ali se u javnim izjavama mnogih članova stranke, ukazuje na to da su tenzije u Fatahu i dalje prisutne.

Funkcioneri palestinske službe bezbjednosti takođe kažu da imaju poteškoća kada je u pitanju održavanje reda i mira, posebno u Pojasu Gaze, gdje je posljedjih dana došlo do nove eskalacije nasilja. Stotine policajaca okupiralo je zgrade u Gazi u znak protesta zbog ubistva jednog njihovog kolege u sukobima različiti palestinskih frakcija. Viskoki palestinski policijski zvaničnik kaže i da se jedan broj policajaca pridružio lokalnim naoružanim bandama koje podstrekuju nasilje.

U međuvremenu je izraelski radio objavio da je nekoliko projektila tokom noći iz Gaze ispaljeno na grad Siderot, ali da nije bilo žrtava.

Prethodno su u vazdušnom napadu izraelske avijacije u Gazi ubijena dvojica pripadnika Islamskog džihada, dok je još jedan ranjen.

XS
SM
MD
LG