Linkovi

Naslovne stranice američkih listova 2. januara


Američki listovi pišu o početku plej-ofa u NFL-u, poplavama koje je donijelo veliko nevrijeme u Kaliforniji i naravno – predsjednikovom ponovljnenom stavu – da je prisluškivanje Amerikanaca koje je autorizovao bilo neophodno.

U tekstu koji objavljuje Dejli Rekord iz Nju Džerzija navodi se da je predsjednik Buš odluku da da dozvolu Agenciji za nacionalnu bezbednost da prisluškuje telefonske razgovore i čita elektronsku poštu ljudi u Sjedinjenim Državama, branio stavom da je program koji je odobrio neophodno oruđe u borbi protiv terorizma.

“Mi smo u ratu. Kao vrhovni komandant moram da koristim sredstva koja su mi na raspolaganju i da u okviru zakona, štitim američki narod. To je ono što radimo,“ rekao je Buš.

Štampa piše i o požarima u Alabami i Nju Meksiku. Na naslovnoj stranici Albukerki Džornal opširno govori o vatrenoj stihiji koja je zahvatila Nju Meksiko. Na jugoistoku te američke države izgorelo je 26 hiljada hektara šume i niskog rastinja, piše list, navodeći da je u tom području evakuisano više od 170 porodica.

Dejli Herald iz Ilinoja piše o debitanskoj godini mladog i izuzetno popularnog demokratskog senatora Baraka Obame u Vašingtonu. Naslov: Bolje nego što je i sam očekivao – sam po sebi govori o rejtingu koji trenutno uživa zvijezda Demokratske stranke u usponu.

U prvom novogodišnjem izdanju Denver Posta analizira se hrabrost sportista u pogledu objelodanjivanja homoseksualnih sklonosti. Interesantno je, primjećuje Denver Post, da su sklonost ka istom polu mnogo češće iskazivale dame.

Od Martine Navratilove, sve do ponajbolje američke profesionalne košarkašice Šeril Svupis, koja je nedavno, nakon što je osvojila treću titulu MVP-ja i treće olimpijsko zlato – javnoj objavila da je lezbijka. Denver Post je pitanje potencijalnog kukavičluka u konkretnom smilu postavio i nekim vodećim sportistima u gradu. Odbrambeni igrač fudbalskog tima Bronkos Nik Ferguson kaže da sam odgvor na to pitanbje može da ga dovede u neprijatnu situaciju, dok centar Nagitsa, Markus Kembi lakonski odgovara - "No comment".

XS
SM
MD
LG