Linkovi

Belgija na čelu OEBS-a: Protiv organizovanog kriminala, za bezbjedniju i stabilniju Evropu


Gradnja bezbjednije i stabilnije Evrope, ključni su ciljevi novog predsjedavajućeg Evropske organizacije za bezbjednost i saradnju, Belgije, koja je od Slovenije preuzela jednogodišnji mandat prvog januara ove godine...

Na samom početku kalendarske godine, dok se još nije zahuktala briselska politička mašinerija, iz glavnog belgijskog grada se poručuje da će ova zemlja, od 1. januara nova predsjadavajuća OEBS-a, u svoj novi posao uložiti svu diplomatsku energiju i umijeće. U najkraćem, Brisel planira da u narednih godinu dana vodjenja organizacije koja okuplja 55 država, fokusira energiju na gradju bezbjednije i stabilnije Evrope, što, iz belgijskog ugla, znači rad na ekonomiji i borbu protiv organizovanog kriminala.

Za državu i njene političke emisare koji vole za sebe reći da nisu bez diplomatskog talenta, važno je da se postojeći politički konflikti, krize i nesuglasice rješavaju "neophodnim kompromisom", za šta je sama belgijska država najbolji primjer.

Duboko uvjereni da snažna ekonomska osnova može djelovati kao najbolja preventiva, Belgijanci bi mogli biti sretan izbor za ulogu ekonomskog stratega "na duge staze". Medjutim, prvi komentari u belgijskoj štampi ne daju previše nade u značaj uloge kakvu će imati Brisel na čelu OEBS-a- ukazuje se, s tim u vezi, na ozbiljne unutrašnje probleme kroz kakve prolazi Evropska organizacija za bezbjednost i saradnju i na činjenicu da je njena uloga trenutno najizraženija u monitoringu političkih izbora.

Ipak, cjelovit plan belgijskog predsjedavanja OEBS-om biće poznat kada šef diplomatije te zemlje, Karel De Guht /Gucht/, odnedavno medjunarodno poznat po nediplomatskim izjavama na račun holandskog premijera Jan Petera Balkenendea, izloži program rada pred Stalnim avjetom OEBS-a, 12. ovog mjeseca u Beču.

XS
SM
MD
LG