Linkovi

SZO obećava iskorenjivanje dečije paralize do kraja godine


Svetska zdravstvena organizacija je priznala da nije u planiranom roku - do kraja 2005. - iskorenila dečiju paralizu u svetu. Ipak, Svetska zdravstvena organizacija je, kako iz Ženeve javlja novinarka Glasa Amerike, Liza Šlajn, saopštila da očekuje da će do kraja ove godine ispuniti taj cilj .

Svetska zdravstvena organizacija je objavila da je nova vakcina mnogo efikasnija i da će to pomoći agenciji Ujedinjenih nacija i njenim partnerima da iskorene dečiju paralizu sa... Direktor programa Svetske zdravstvene organizacije za iskorenjivanje dečije paralize, Dejvid Hejmen, kaže da je 2003. godine globalna kampanja ozbiljno nazadovala jer je tada nekoliko pokrajina na severu Nigerije, sa većinskim muslimanskim stanovništvom, obustavilo vakcinisanje dece.
Doktor Hejmen je rekao i da sada nigerijski političari i verski poglavari podržavaju vakcinisanje protiv dečije paralize. Kako je kazao, to je podstaklo optimizam da bi bitka protiv opake bolesti ipak mogla da bude dobijena:

”Najveću prepreku iskorenjivanju dečije paralize prestavlja nedostatak sredstava. Godiđnji troškovi su 200 miliona dolara. Postoje nove vakcine. Verujemo da je moguće sprečiti prenošenje bolesti iz zemlje u zemlju. Do sredine ove godine, mogli bismo da sprečimo širenje virusa u svim zemljama osim Nigerije, a tamo bismo mogli da cilj ostvarimo do kraja ove ili početkom iduće godine. Bilo bi sramotno da ne ispunimo zadatak zbog nedostatka sredstava.“

Kada je 1988. godine Svetska zdravstvena organizacija počela svetsku kampanju, broj novozaraženih u svakoj godini bio je oko 350 hiljada. Sada se godišnje registruje oko hiljadu i sedam stotina slučajeva. Agencija Ujedinjenih nacija je saopštila da je više od trećine slučajeva zabeleženo u Nigeriji. ... Prošle godine, Svetska zdravstvena organizacija je preduzela niz istovremenih vakcinacija u 28 zemalja zapadne i centralne Afrike, uključujući one u kojima se dečija paraliza ponovo pojavila iz Nigerije.

Zahvaljujući tim kampanjama, zaustavljena je epidemija dečije paralize u deset država. Dečija paraliza danas postoji u samo pet zemalja : Nigeriji, Indiji, Pakistanu, Nigeru i Avganistanu.
Doktor Hejmen je rekao da se u svim tim zemljama postiže uspeh u smanjenju broja obolelih. Kako je naveo, nastojanja da se bolest iskoreni moraju se pojačati i masovna vakcinisanja će biti obavljena ovog i idućeg meseca, ukoliko sredstva to dozvole.

XS
SM
MD
LG