Linkovi

Predsednik Džordž Buš Novu 2005. godinu počeo obilaskom vojne bolnice u San Antoniju


Predsednik Buš je Novu godinu počeo obilaskom vojne bolnice u San Antoniju, gde je američkim vojnicima ranjenim u Iraku i Avganistanu uručio devet odlikovanja za hrabrost - takozvanih «purpurnih srca». Predsednik se, pošto je božićne i novogodišnje praznike proveo na svom ranču u Krofordu, večeras vraća u Vašington.

Predsednik se u «Fort Sam Houston’s Brooke Army Medical» centru sreo sa 50 ranjenika i članovima njihovih porodica, nakon čega je novinarima rekao da je impresioniran «snagom karaktera – ne samo onih koji su ranjeni, već i njihovih porodica». Buš je američkim vojnicima ranjenim u Iraku i Avganistanu danas uručio i devet odlikovanja - takozvanih «purpurnih srca», koja se dodeljuju za hrabrost ranjenim vojnicima.

Na novinarsko pitanje – kada bi američki vojnici na službi u Iraku mogli početi da se vraćaju kućama - predsednik je ponovio stav da će povlačenje iz Iraka biti uslovljeno procenom komandnih struktura na terenu i u generalštabu.

Predsednikov glavni savetnik za vojna pitanja, načelnik združenog generalštaba, marinski general Piter Pejs, rekao je da politika, posebno predizborna kampanja za kongresne izbore u novembru, neće imati uticaja na savete o povlačenju koje će dobijati Bijela kuća.

«Svi jasno razumijemo odgovornost procene vojnih potreba, baš kao i odgovornost da sve, bez vrdanja i u oči, saopštimo civilnim liderima", rekao je Pejs televiziji ABC. Pejs inače boravi u Bagdadu, prvi put otkako je postavljen za načelnika združenog generalštaba.

Upitan o uticaju malog broja sunitskih pripadnika u novoj iračkoj vojsci na ujedinjenje zemlje, general Pejs je rekao da tu ima prostora za napredak i da irački lideri pokušavaju da reše taj problem.

«Mislim da svi razumeju da uspeh ove vlasti zavisi od toga da li će biti vlada svih, a to opet zavisi od toga da li će u vojsku i policiju biti uključene sve zajednice», rekao je general Pejs.

U intervjuu TV mreži CNN demokratski senator iz Ilinoja, Ričard Durbin, rekao je da 2006. mora da bude godina pune državnosti u Iraku. Rekao je da ga ne zanima konkretan rok za povlačenje američkih vojnika, ističući, međutim, kako Iračani moraju da znaju da trupe iz SAD ne mogu u njihovoj zemlji ostati zauvek.

«Mi jasno moramo da kažemo Iračanima da u njihovoj zemlji nećemo ostati neodređeno, rizikujući američke živote i stredstva svakodnevno. Moramo im reći - ovo je vaša zemlja i odgovornost.», rekao je Durbin.

Demokratski senator takođe je ocenio da je veliki odziv na parlamentarnim izborima prošlog meseca jasno pokazao koliko Iračani žele da sami upravljaju svojom zemljom.

XS
SM
MD
LG