Linkovi

2006. dočekana uz slavlje i poruke nade za mirom i prosperitetom


Na najmasovnijem dočeku nove godine na planeti, na Tajms Skveru u Njujorku, stotine hiljada ljudi su na temperaturi ispod nule, uz Maraju Keri i čuvenog TV voditelja Dika Klarka 2005. ispratile tradicionalnim spuštanjem svjetlucave kristalne kugle.

Izuzetno veselo bilo je i u Diznijevom zabavnom parku u Orlandu na Floridi.

U Nju Orleansu džez povorkom odata je počast žrtvama uragana Katrina, poslije koga - kažu mnogi - grad u kojem zabava nije prestajala - nikada više neće biti isti. Šerpa gamboa - supe iz lokalne autentične Kejdžn kuhinje - u Nju Orleansu je, po tradiciji, spuštena umjesto kristalne njujorške kugle...

U Las Vegasu - vidjeli smo najveću zdravicu na planeti. Na popularnom stripu, Novoj 2006. šampanjcem je nazdravilo 14 hiljada ljudi, a osmominutni vatromet kojim je isapraćena 2005. koštao je čak pola miliona dolara. Proslavu u Las Vegasu pratilo je, bukvalno sve do pola sata uoči ponoći, kišovito vrijeme uz snažan vjetar koji je prijetio da svečanost odloži. Velike proslave su zbog loših vremenskih prilika odložene u velikom broju gradova na američkom zapadu - između ostalog u Los Anđelesu i San Francisku.

Na američkom zapadu uz jak vjetar, kiša i danas neprestano pada, izazivajući poplave i klizišta širom Kalifornije. Olujno nevrijeme ugrozilo je svjetski poznate vinograde u dolinama Napi i Sonomi, a prijeti da poremeti organizaciju jednog od finalnih mečeva američke koledž lige u Fudbalu – Rouz Booula koji se tradicionalno održava u Pasadeni i koji nije igran po kiši još od 1955. godine.

Novogodišnje proslave u velikim svjetskim gradovima, od Rio de Žaneira i Londona, preko Pariza i Moskve do Pekinga održane su uz jake mjere obezbjeđenja.

U Parizu je bilo nereda ali policija tvrdi da je broj uhapšenih i broj automobila koji su uništeni u predgrađima prijestonice ništa veći od podataka sa prošlogodišnjeg slavlja.

Na Trafalgar skveru i okolnim ulicama u Londonu se, bez obzira na štrajk radnika podzemne željeznice, uz desetominutni vatromet, na dočeku 2006. - zabavljalo više od dvije stotine hiljada ljudi.

Nova godina je u Moskvi dočekana na Crvenom trgu, ali bez tradicionalnog nazdravljanja, jer je policija zabranila iznošenje alkohola na ulicu.

Doček Nove godine u Sidneju praćen je jakim prisustvom policije, koja je razmještena kako bi se spriječilo ponavljanje rasističkih izgreda s početka prošlog mjeseca.

Lideri Kine i Indije ove su godine razmijenili čestitke u duhu obećanja da će 2006. biti godina kinsko-indijskog prijateljstva.

Papa Benedikt Šesnaesti, u svom tradicionalnom obraćanju 1. januara koji Rimokatolička crkva obilježava kao Svjetski dan mira - upozorio je da terorizam, nihilizam i "fanatični fundamentalizam" prijete svetskom miru i pozvao svjetske lidere i institucije da se zajedno borbe protiv društvenih pošasti, koje je spomenuo. Poglavar katoličke crkve dodao je da pojedinci, svi narodi i države, moraju zajedno da promovišu vrednosti pravde, solidarnosti i mira u svetu.

XS
SM
MD
LG