Linkovi

Buš: Prioriteti u 2006. borba protiv terorizma i očuvanje rasta američke ekonomije


Prema rečima predsednika Buša, u godini koja je pred nama, vitalni američki interes leži u vojnom, političkom i ekonomskom napretku u Iraku, jer slobodno društvo u toj zemlji znači veću bezbednost za Amerikance na domaćem terenu.

«Dok pomažemo Iračanima da izgrade mirnu i stabilnu demokratiju, SAD će steći saveznika u ratu protiv terorizma, inspirisati reformatore širom Bliskog istoka, i zbog toga će naši gradjani biti bezbedniji na tlu SAD»

U redovnom radijskom obraćanju naciji, predsednik je rekao da američke snage ostaju u ofanzivi, dok istovremeno prenose veća ovlašćenja na iračke snage bezbednosti. Buš je dodao da rad na rekonstrukciji napreduje posle ranijih zastoja, i da politički lideri Iraka idu napred ka trajnoj i jedinstvenoj demokratiji. Predsednik je 2005. okončao nizom govora, čiji je cilj bio da se obnovi i ojača podrška američke javnosti ratu u Iraku, koja je počela da posustaje. Buš je uspeo da se malo oporavi posle rekordnog pada svog rejtinga pouplarnosti, zahvaljujući relativno mirnim parlamentarnim izborima u Iraku i postojanom rastu američke ekonomije.

Predsednik kaže da su poreske olakšice, smanjenje potrošnje i vredan rad učinili američku privredu predmetom zavisti čitavog sveta .

«Inflacija je niska, produktivnost visoka a mala preduzeća cvetaju. Poverenje potrošača je veliko a rani izveštaji pokazuju dobre prihode u maloprodaji ove praznične sezone».

Da bi ekonomija nastavila da napreduje, Buš je pozvao Kongres da usvoji njegov predlog budžeta kojim se zatvara ili redukuje oko 90 vladinih programa, i prvi put u deset godina smanjuju izdvajanja za socijalne beneficije.

Lider Demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi kaže da predsednikov budžet nema ispravne prioritete, jer smanjuje sredstva za zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

«Federalni budžet trebalo bi da bude odraz naših nacionalnih vrednosti. Nažalost, republikanski budžet je pao na tom testu», rekla je Nensi Pelosi.

Ona dodaje da Demokrate žele da zaštite srednju klasu smanjenjem deficita i proširenjem zdravstvene zaštite za decu i veterane.

«Naš američki duh zajedništva zahteva da subvencionišemo grejanje američkih porodica, a ne rekodne profite energetskih kompanija» istakla je Pelosi.

Predsednik Buš medjutim tvrdi da odgovorno rasporedjuje novac poreskih obveznika, finansirajući nacionalne prioritete dok ostaje na putu ka cilju prepolovljavanja američkog deficita do 2009 godine. Nakon što će Novu godinu dočekati na svom ranču u Teksasu, predsednik i prva dama će u nedelju posetiti ranjene vojnike u vojnoj bolnici u obližnjem San Antoniu, pre nego što se vrate u Vašington.

XS
SM
MD
LG