Linkovi

2006. godina u Australiji dočekana spektakularnim vatrometom u sidnejskoj luci


SVET DOČEKUJE 2006.

2006. godina je već počela u Australiji, gde je dočekana spektakularnim vatrometom u sidnejskoj luci. Slične ceremonije uz muziku i vatromete usledile su u velikim azijskim gradovima, posle kojih Nova godina stiže u Afriku, Evropu i Latinsku Ameriku. SAD su u grupi zemalja koje poslednje dočekuju Novu godinu a najveća proslava, kao i već decenijama, održava se na Tajms Skveru u Njujorku. A predsednik Džordž Buš je u svojoj novogodišnjoj poruci naciji izjavio da je 2005. godina donela «izuzetna dostignuća u istoriji slobode.» Buš se osvrnuo na izbore u Iraku i Avganistanu i pozdravio rast američke ekonomije protekle godine. U 2006, predsednik je Amerikancima poželeo trajne poreske olakšice, razvoj slobodne trgovine i napredak u sferi obrazovanja i zdravstva.

Napadi u Iraku

Nažalost, ni poslednji dan u godini nije prošao mirno u Iraku. Najmanje sedam osoba poginulo je u odvojenim pobunjeničkim bombaškim napadima širom Iraka. Petoro ljudi je poginulo u eksploziji bombe pored puta blizu sedišta Iračke islamske partije, jedne od glavnih stranaka sunitskih Arapa.

Sudan je u medjuvremenu saopštio da namerava da zatvori svoju ambasadu u Bagdadu, kako bi ispunio zahtev otmičara koji kao taoce drže petoricu sudanskih državljana uključjujući i jednog visokog diplomatu.

Oslobodjeni nemački taoci u Jemenu

Lepše vesti stižu iz Jemena gde su otmičari pustili na slobodu bivšeg zvaničnika nemačke vlade i njegovu porodicu, a to je potvrdilo nemačko ministarstvo inostranih poslova. Bivši zamenik ministra inostranih poslova, Jurgen Krobok, njegova žena i troje dece zarobljeni su pre nekoliko dana u istočnom Jemenu, a pušteni su posle razgovora ministra odbrane sa pripadnicima plemena koje ih je otelo. I u pojasu Gaze večeras su oslobodjena tri britanska taoca – aktivistkinja za ljudska prava, Kejt Barton i njeni roditelji. Njih je u sredu otela nepoznata palestinska grupa – koja sebe naziva Brigadadama mudžahedina.

Ruska ponuda Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je kompaniji GAZPROM da Ukrajinu snabdeva prirodnim gasom po sadašnjim cenama ukoliko Kijev odmah pristrane da u aprilu počne da plaća isporuke gasa po svetskoj tržišnoj ceni. Gazprom je pretio da će preseći isporuke Ukrajini 1. januara ujutru ako ne pristane na četvorostruko veće cene prirodnog gasa. Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko nije direktno odgovorio na ponudu ali je istakao da veruje da su Ukrajina i Rusija spremne da pregovorima dodju do obostrano zadovoljavjaućeg rešenja.

XS
SM
MD
LG