Linkovi

Nova studija o radioterapiji


Nova pravila ukazuju da rak dojke nije samo jedna bolest , već njih više i da različite vrste tumora zahtevaju različite tretmane.

Nina Rozen je imala tumor dojke veličine 5 centimetara koji je odstranjen ranije ove godine.

«Nisam razmišljala da imam bilo kakav izbor osim hemoterapije».

Njen lekar je preporučio hemoterapiju. Medjutim, propratni efekti mogu da budu ozbiljna mučnina i iscrpljenost. Zato je Nina Rozen stupila u kontakt sa Institutom za tumor Dena Farber u Bostonu , u Masačusetsu, i dobila drugo mišljenje od doktora Erika Vinera.

«Shvatili smo da su šanse da joj se rak povrati bile u stvari veoma male i da je dobit od hemoterapije bila niska».

Australijska pop pevačica Kajli Monog borila se sa hemoterapijom ranije ove godine nakon operacije uklanjanja kancerogenog tumora dojke. Prema nekim procenama, hemoterapija pomaže samo kod 15 odsto pacijenata koji imaju rak dojke. Većina može dobro da se leči ostalim vrstama tretmana. Ako se tumor sagoreva hormonima , umereni lekovi kao što je Tamoksifen , mogli bi da budu bolja zamena za hemoterapiju. Nova pravila nalažu da se i drugi testovi mogu upotrebiti za otkrivanje raka dojke, uzimajući u obzir čak i usmerenije terapije, sudeći prema rečima doktorke Lize Keri sa Univerziteta Severne Karoline.

«Mislim da nam tehnologija dopušta da posmatramo molekularnu osnovu tumora i steknemo znanje o njihovim biološkim osobinama».

Ova pravila mogla bi da smanje broj žena koje primaju hemoterapiju posle operacije , dok jedno novo istraživanje pokazuje da bi mogao da se poveća broj žena koje se leče radioterapijom. Sudeći prema studiji Univerziteta Oksford , većina pacijenata sa rakom dojke mogla bi da poboljša svoje šanse za preživljavanje i smanji šanse za ponovu pojavu tumora, ako prima radioterapiju. Studija je takodje pokazala da je nivo smrtnosti od te bolesti opao za veoma mali procenat , 5 odsto , 15 godina posle uspostavljanja dijagnoze, ali još uvek veliki procenat dugoročnog preživljavanja od raka dojke, pacijenata koji primaju različite vrste tretmana uključujući hemoterapiju i hormonsku terapiju. Kod više od milion žena širom sveta, svake godine se ustanovi da boluju od raka dojke.

XS
SM
MD
LG