Linkovi

Ko je javnosti dostavio informacije o tajnom domaćem programu prisluškivanja?


Sekretarijat za pravosuđe je otvorio istragu o tome ko je javnosti dostavio informacije o tajnom domaćem programu prisluškivanja, koji je predsednik Buš odobrio posle terorističkih napada na SAD.

Istraga bi trebala da se usredsredi na, kako to zvaničnici nazivaju, neovlašćeno objavljivanje poverljivih materijala, o tome kako je tajnovita Nacionalna ezbednosna agencija prisluškivala telefonske razgovore i čitala elektronske poruke ljudi na tlu SAD, za koje se sumnja da su povezani sa teroristima. Celu stvar je obelodanio dnevnik Njujork Tajms, koji je izvestio da je predsednik Buš odobrio praćenja, a sve bez prethodno pribavljenih naloga koje izdaje poseban sud za obaveštajne aktivnosti. Prema zakonu koji je usvojen 1978. godine, američkoj vladi je zabranjeno da na svojoj teritoriji vrši takve obaveštajne aktivnosti, bez sudskih naloga. Funkcioneri administracije tvrde da predsednik raspolaže ovlašćenjima da naloži takvu vrtsu prisluškivanja, u skladu sa odlukama Kongresa usvojenim posle terorističkih napada 11. septembra 2001. Sekretar za pravosuđe Alberto Gonzales je nedavno, u emisiji TV mreže NBC, branio taj obaveštajni program.

“Mi smatramo da dozvola za upotrebu vojnih snaga (protiv Avganistana) predstavlja osnovu koja omogućava predsedniku SAD da, protiv naših neprijatelja, primeni ovakvu vrstu ograničenog, ciljanog, prisluškivanja.”

Profesor prava Ervin Čemerinski, sa univerziteta Djuk, jedan je od većeg broja stručnjaka koji smatraju da je predsednik Buš prekršio zakon, kada je dozvolio domaće prisluškivanje, bez prethodno pribavljenih naloga koje izdaje sud za obaveštajne aktivnosti.

“Ono što je posebno uznemirujuće je to da je predsednik, umesto da se pridržavao tih minimalnih zahteva, dozvolio prisluškivanje u zemlji, što je u suprotnosti sa Ustavom I što predstavlja presedan.”

Kontroverza oko domaćeg prisluškivanja biće nastavljena i posle Nove godine, pošto Kongres, posle praznika, planira održavanje pretresa o tom pitanju.

XS
SM
MD
LG