Linkovi

Izbori u Mojkovcu - test uoči referenduma


Partije koje se zalažu za zajedničku državu Srbije i Crne Gore osvojile su većinu u opštinskom parlamentu na osnovu rezultata izbora u Mojkovcu, dok će gradonačelnik biti predstavnik vladajuće crnogorske koalicije Miladin Mitrović. Iako lokalni, izbori u Mojkovcu bili su važan test uoči predstojećeg referenduma o nezavisnosti .

Koalicija vladajućih stranaka na republičkom nivou-Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije osvojila je 15 mandata.

Koalicija Socijalističke narodne partije, Narodne stranke, Demokratske srpske stranke i narodne socijalističke stranke osvojila je 14, a Srpska narodna stranka dva mandata. Tako će koalicija prosrpskih stranaka, dogovori li se sa SNS o koaliciji, imati vlast sa samo jednim odbornikom više od Đukanovićeve koalicije.

No, gradonečlnik Mojkovca biće predstavnik DPS-a i SDP-a Miladin Mitrović koji je već u prvom krugu dobio 50,2 odsto glasova, ispred predstavnika crnogorske opozicije Miljana Jovanovića koji je osvojio 49,2, odsto glasova. To će značiti da je neophodna kohabitacija između vladajuće većine koja će imati prednost u lokalnom parlamentu i gradonačelnika koji je pripadnik suprotstavljene političke grupacije. Isti takav slučaj nedavno se desio na Žabljaku, ali se nije pokazao kao funkcionalan.

Za predstavnike vladajuće koalicije, rezultati izbora u Mojkovcu pokazali su da je Crna Gora prelomila i da većina njenih građana vidi svoju evropsku budućnost u nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi. Oni podsjećaju da su u samo godinu i po preuzeli lokalnu vlast u Kotoru, Budvi, na Žabljaku, Nikšiću i Cetinju.

No, Socijalistička narodna partija zajedno sa koalicionim partnerima zatražila je danas, povodom, kako navode, nedemokratskih izbora u Mojkovcu i miješanja policije u izborni proces, vanrednu sjednicu crnogorske Skupštine za 17. januar.

U izjavi funkcionera SNP-a Dragiše Pešića navodi se da izbori u Mojkovci nisu bili demokratska utakmica politčkih partija već rat tajne i javne crnogorske policije protiv Koalicije "Zajedno za Mojkovac i zajedničku državu".


XS
SM
MD
LG