Linkovi

Širom sveta dolazak Nove godine obeležavaju razne proslave i običaji


Stari Rimljani su Novu godinu proslavljali prvog marta, ali su kasnije počeli da je slave prvog januara. Pre hiljadu godina, delovi Evrope su počinjali Novu godinu - 25. marta.

No, početkom XVII veka, mnoge evropske zemlje su usvojile Gregorijanski kalendar, po kome se Nova godina slavi - prvog januara. Danas Evropljani slave na mnoge načine. Škotlanđani, na primer, obeležavaju praznik HOGMENEJ, kada pale male vatre koje simbolišu kraj stare godine. Na ulicama Glazgova i Edinburga okupljaju se na desetine hiljada slavljenika. U ponoć zvone zvona, a okupljeni se ljube i pevaju uobičajenu novogodišnju pesmu STARI PRIJATELJI.

U Grčkoj prvi januar znači dolazak Nove godine i dan Svetog Vasilija, koji je bio poglavar grčke pravoslavne crkve. Veruje se da sveti Vasilije deci donosi poklone, pa mnoga deca ostavljaju cipele u nadi da će im sveti Vasilije u njima ostavi poklon. Za svetog Vasilija se mesi specijalni hleb - VASILOPITA, u koji se - pre pečenja - ubacuje novčić . Prvo parče se iseče za svetog Vasilija, a onda se hleb podeli po starešinstvu. Ko pronađe novčić biće veoma srećan cele godine. Sližno je i u Španiji, gde svako mora da pojede najmanje 12 zrna grožđa završnog dana godine. Svako zrno je za po jedan mesec u novoj godini. Na izmaku godine, sa odbrojavanjem sata, svako stavi po zrno grožđa u usta. Prema verovanju, grožđe će svakome donesi sreću i uspeh..

U Kanadi, u pokrajini Britanska Kolumbija, postoji zanimljiva proslava Nove godine. Slavljenici svih uzrasta obuku kupaće kostime i bućnu se u hladne vode Engleskog zaliva u blizini Vankuvera. Godišnji događaj se zove - PLIVANJE POLARNIH MEDVEDA. Običaj je počeo pre osam godina. Danas se na plivanje okupi oko dve hiljade lica, dok hiljade prate zbivanja.

Kako god da Vi proslavljate dolazak Nove godine, redakcija Glasa Amerike na srpskom jeziku, vam želi mnogo sreće, zadovoljstva i uspeha.

XS
SM
MD
LG