Linkovi

Hjuston pokušava da zabrani pucnjavu za doček Nove godine


Širom sveta se pucnjavom pozdravlja dolazak Nove godine, ali tom prilikom mnogi bivaju ranjeni pa čak i ubijeni. Ove godine, Hjuston u Teksasu preduzima specijalne napore da obeshrabri upotrebu vatrenog oružja tokom proslave.

Dolazak Nove godine je vreme za proslave, koja često postane smrtonosna u nekim delovima Hjustona. Ponoćna pucnjava u vazduh je naročito omiljena u delovima grada gde žive Hispanci. I mada, mnogi ne pucaju da bi nekog ubili, šef hjustonske policije, Harold Hert, upozorava na posledice :

”Ukoliko zalutali metak ubije nekoga, bićete optuženo za ubistvo. Ukoliko ranite dete, kazna će, naravno, biti još teža.“

Mnogi smatraju da će metak ispaljen u vazduh pasti na zemlju bez ikakvih posledica, ali poručnik hjustonske policije, Stiv Fers, napominje da je to opasna zabluda:

”Ako neko misli da se metak na zemlju vrati kao peruška, veoma greši. Taj metak može da probije krov kuće ili automobila.. Može da probije lobanju i nekoga će ubiti. “

Poručnik Fers iznosi da metak ispaljen u vazduh može da se penje više od tri kilometra, pre nego što počne da pada na zemlju. Naravno, Hjuston nije jedini grad suočen sa pretnjom životu i nekretninama iz vatrenog oružja, tokom praznika. Međunarodna mreža za sprečavanje upotrebe oružja izvestila je da na venčanjima, verskim proslavama, i drugim manifestacijama dolazi do smrti i ranjavanja u azijskim, blisko - istočnim, i balkanskim zemljama. U zemljama kao što su Makedonija i Srbija, mnogi poseduju oružje i pogrešno ga koriste.

Ujedinjene nacije su zato podržale kampanju sa porukom : ” Meci nisu čestitke, pa slavite bez oružja. “ Uskoro bi, u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, trebao da bude održan preliminarni sastanak, o problemu korišćenja oružja na proslavama širom sveta. Pucanje tokom proslava samo je jedan problem povezan sa vlasništvom oružja, i agencije Ujedinjenih nacija, uz neke ne - vladine organizacije, pokušavaju da obeshrabre slavljenike koji poseduju oružje, da ga koriste.

XS
SM
MD
LG