Linkovi

Rašid Valas srušio Majami, rekord sezone Reja Alena


Protekle večeri odigrane su samo tri utakmice NBA sezone, a derbi je pripao zvaničnim vice-šampionima Detroit Pistonsima, koji su u reprizi finala Istoka, u svojoj dvorani bili bolji od Majamija – 106:101. Mnogo lakši trijumf kod kuće ostvario je branilac titule San Antonio protiv Hornetsa - 111:84, dok je Sijetl iznenadio u Denveru – 112:105.

Do devete zaredom i 24 pobede ukupno ove sezone, "klipove" je predvodio bekovski tandem Čonsi Bilaps – Ričard Hamilton, uz pravovremenu pomoć Rašida Valasa. Bilaps je bio najefikasniji sa 30 poena (7 asistencija), dok je Hamilton, uz 25 koševa ostvario rekord sezone – 9 asistencija. Rašid Valas završio je sa 21 poenom, a poslednja od njegove četiri trojke minut i šest sekundi pre kraja, verovatno je odlučila pobednika. Posle 18 izjednačenja i 17 promena vođstva, Detroit je od 99:99 zahvaljujući polaganju Bilapsa i pomenutoj trojci Valasa napravio mini seriju 5:0, posle čega su Tejšon Prins (13 poena) i Ben Valas (14 skokova) odigrali odličnu odbranu na Dvejnu Vejdu i Šakilu O'Nilu. Vejd je završio meč sa 33 poena, 9 asistencija i 6 skokova, O'Nil, uz 26 koševa imao 6 uhvaćenih lopti, a jedini dvocifreni u gostujućem timu pored njih dvojice bio je još Džejson Vilijams sa 20 pogodaka.
Inače, samo dva tima u istoriji bila su uspešnija posle 27 mečeva od današnjih Pistonsa – Filadelfija Siksersi iz 1967. i Njujork Niksi iz 1970, koji su počeli sezonu 25-2. Čikago Bulsi iz 1996, koji drže rekord po broju pobeda u sezoni sa 72, imali su identičan skor kao Pistonsi danas, a onda krenuli u seriju od 18 uzastopnih trijumfa.

Posle poraza u Oklahoma Sitiju, pre manje od dve nedelje, zvanični šampioni ništa nisu prepustili slučaju u svom "SBC Centru". Košarkaši San Antonija pogodili su 11 od ukupno 15 pokušaja za tri poena i poveli sa 32 razlike, pre nego što su oba trenera u igru ubacila rezerviste. Majkl Finli bio je najefikasniji kod pobednika sa 18 poena, Tim Dankan je ubacio 17 (7 skokova), Toni Parker 16 (7 asistencija), Manu Đinobili 14, a Brent Beri 10. Jedini igrač sa dvocifrenim učinkom kod gostiju bio je Dejvid Vest sa 18 pogodaka.

Oslabljeni Denver, bez prvog centra Markusa Kembija, koga čeka duža pauza zbog preloma malog prsta, nije uspeo da se suprotstavi Soniksima, koje je u najboljoj utakmici sezone predvodio Rej Alen. Bek Sijetla ubacio je 39 poena, postigao 8 trojki iz 14 pokušaja, a odlično mu je asisteirao Rašard Luis sa 27 poena i 7 skokova. Flip Marej ubacio je 18 poena, a Demijan Vilkins, u startnoj petorci umesto Luka Ridnaura, takođe je bio izvanredan. Ubacio je 12 poena, uz 8 asistencija, 7 skokova i 3 ukradene lopte, a u poslednjih 18 minuta meča fenomenalno čuvao Karmela Entonija. Lider Nagitsa završio je sa 32 poena, ali je samo dva - i to sa linije slobodnih bacanja - postigao od kada ga je preuzeo Vilkins. Vladimir Radmanović igrao je 13 minuta, promašio oba šuta iz igre (0-1, 0-1, 4-4) i završio sa 2 poena, i jednom blokadom.

XS
SM
MD
LG