Linkovi

Vlada Srbije nije formirala Nacionalni savet za bezbednost


Uprkos najavama Vlada Srbije nije formirala Nacionalni savet za bezbednost za koji se tvrdilo da treba da koordinira poslove službi bezbednosti u hapšenju haškog begunca Ratka Mladića.

Posle sednice Vlade, ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izjavio je da su ministri razgovarali o toj temi i objasnio da se još radi na nacrtu teksta uredbe koja bi omogućila Vladi da formira takav savet i da se pravno još uobličava način rada takve institucije čiji će članovi biti i predsednik i premijer Srbije. Sve do dan pred sednicu Vlade, zvaničnici vlasti tvrdili su da će brzo formiranje takvog saveta uveriti međunarodnu javnost u spremnost Beograda da uhapsi haškog optuženika Ratka Mladića i time značajno popravi saradnju sa Haškim tribunalom.

A Nacionalni savet za saradnju s Haškim tribunalom predložio je da se Tužilaštvu u Hagu dostavi 78 dokumenata u vezi s događajima na Kosovu koji su prilikom posete glavne tužiteljke Karle del Ponte označeni kao urgentni zahtevi Tužilaštva, a njih je u proteklih nedelju dana Ministarstvo odbrane dostavilo Nacionalnom savetu.

Predstavnici međunarodne zajednice još jednom su podsetili vlasti u Beogradu na međunarodnu preuzete obaveze. Britanski ambasador u Beogradu Dejvid Gauen je, povodom završetka šestomesečnog predsedavanje Velike Britanije Evropskom unijom, izjavio da ako Srbija i Crna Gora želi da uđe u Evropsku uniju mora što pre da zatvori pitanje saradnje sa Tribunalom u Hagu i pokaže da je moderna evropska država. Ratko Mladić i Radovan Karadžić odavno su trebali da budu u Hagu, nadam se da je to najprioritetnija stvar za ovdašnje vlasti jer Srbija će napredovati u pregovorima sa Evropskom unijom i NATO o članstvu u Partnerstvu za mir kada zatvori poglavlje saradnje sa Tribunalom, rekao je ambasador Gauen.

A šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras upozorio je da Evropska komisija može predložiti prekid razgovora o pridruživanju ukoliko Beograd ne ispuni međunarodne obaveze. Bez potpune saradnje sa Hagom, evropski put Srbije ne vodi nikuda, naglasio je Ljoveras.

XS
SM
MD
LG