Linkovi

Huang Vu-Sok lažirao svoj naučno-istraživački rad o matičnim ćelijama


Stručna komisija nacionalnog univerziteta u Seulu objavila je dodatne informacije u kojima se kaže da je južnokorejski naučnik Huang Vu-Sok lažirao svoj naučno-istraživački rad o matičnim ćelijama.

Panel naučnika je zaključio da se završna dva lanca matičnih ćelija, za koje je taj naučnik tvrdio da ih je proizveo od kloniranih ljudskih embriona, ne podudaraju sa pacijenitma.

Šef naučno-istraživačke grupe, Roe Džang-hji, rekao je da Dr. Hvang “ne raspolaže dokazima” kojima bi podržao svoje tvrdnje da je proizveo ljudske matične ćelije, koje su genetski uskladjene sa pojedinačnim pacijentima.

Profesor Roe je rekao da u radu Dr. Hvanga nisu pronadjene matičene ćelije specifične za pacijente. To neočekivano saopštenje objavljeno manje od nedelju dana nakon što je ista grupa naučnika objavila da i drugih 9 nizova nije bilo autentično. Inače, Dr. Huang je postao svetski čuven kada su njegove tvrdnje, početkom ove godine, podstakle nadu da će bolesti moći da se leče terapijama zasnovanim na bazičnim matičnim ćelijama. On bi mogao sada da bude suočen sa optužnicom za krivično delo prevare. Ipak, Dr. Hvang insistira da poseduje osnovnu tehnologiju u vezi sa svojim tvrdnjama o matičnim ćelijama. On je optužio bolnicu u Seulu sa kojom je saradjivao na svom naučnom radu da je zamenila njegove matične ćelije drugim ćelijama iz oplodjenih jaja, što bolnica demantuje.

XS
SM
MD
LG