Linkovi

Treći vek Nacionalnog mola u Vašingtonu


Poslije Nove godine, Vašingtonski mol biće ponovo u centru pažnje ovdašnje javnosti. Mnoštvo spomenika i muzeja, uz milione posetilaca čine Nacionalni mol više nalik prometnoj njujorškoj Park Aveniji.

Brojne vladine agencije zadužene za očuvanje i zaštitu Vašingtonskog mola sada razmatraju kako da i u trećem veku njegovog postojanja sačuvaju dovoljno prostora za porodične piknike, puštanje zmajeva, organizaciju prazničnih koncerata i drugih manifestacija.

Tokom 1790-ih, u svom veličanstvenom planu nove američke prestonice, , ekscentrični francuski arhitekta Pjer-Šarl L'Anfan prvobitno je zamislio prostrano šetalište za grandiozne kuće – kako je sam pisao: «da bude privlačno za obrazovane i interesantno dokonim».

Ipak, prljava dvorišta i prava džungla slabo održavanih bašti upropastila su L'Anfanovu ideju.

Komisija za ulepšavanje grada potom je očistila Mol na čijem su obodu kasnije sagrađena muzejska zdanja Smitsoniana i mnoštvo spomenika. Kongres sada Mol vidi kao svršen neimarski posao, uz par izuzetaka – kao što je, primera radi, planirana izgradnja memorijala predsedniku Dvajtu Ajzenhaueru.

Ima ideja i da se Nacionalni mol proširi – preko kanala rijeke Potomak, do predsjedničkog memorijala Tomasa Džefersona, koji se, okružen svetski poznatim vašingtonskim trešnjama, nasuprot Beloj kući. Oni koji se zalažu za očuvanje mola istovremeno upozoravaju da se mora učiniti sve da se ovaj jedinstven kulturni sadržaj ne pretvori u običan šoping mol.

XS
SM
MD
LG