Linkovi

SAD se pripremaju da upute prvu svemirsku letelicu na planetu Pluton


Lansiranje je predviđeno za sredinu januara, ali rezultati neće dugo biti poznati. Pluton je toliko daleko da će sondi trebati devet ili više godina da stigne do odredišta.

Astronomi smatraju da su rezultati vredni tolikog čekanja, pošto bi Pluton i njegov mesec Šaron, trebali da otkriju mnogo detalja o postanku sunčevog sistema.

Pluton je poslednja planeta otkrivena u našem sunčevom sistemu i poslednja na koju šaljemo istraživačku sondu u četiri decenije istraživanja vasione. Razlog nije samo činjenica da je udaljen više od šest i po milijardi kilometara, odnosno 50 puta je dalje od Sunca nego Zemlja. Direktor programa za proučavanje sunčevog sistema američke Agencije za istraživanje svemira, Endrju Dancler, ukazuje da su tek u prethodnoj deceniji naučnici ustanovili da ta mala, ledena planeta, manja od našeg meseca, možda krije važne tajne o našem sunčevom sistemu.

”Pluton je škrinja krcata naučnim blagom, koje tek treba da se otkrije. Sasvim je drugačija od unutrašnjih, stenovitih planeta. I potpuno različita od spoljašnjih gasovitih tela. Zbog toga krije mnoge tajne o postanku sunčevog sistema.“

Nekada se smatralo da se Pluton kreće u dubokoj samoći. No, nedavno, astronomi su utvrdili da planetu prate tri meseca. Planeta je takođe okružena sa oko pola miliona malih, ledenih tela, koa se nalaze van orbite Neptuna i piznata su kao Kuiperov pojas. Zbog velike udaljenosti Plutona, NASA primenjuje svoju najveću raketu tipa ATLAS PET, da bi sonda u nekoliko minuta dostigla brzinu od 50 hiljada kilometara na sat, tako da će za samo devet sati proći kraj meseca. Ukoliko lansiranje ne bude odloženo, Jupiter će se nalaziti u odličnom položaju da brzinu sonde uveća za pedeset odsto.

Letilica je nazvana NOVI HORIZONTI, a veličine je koncertnog klavira. U tom prostoru smešteno je sedam instrumenata za istraživanje atmosfere i geološkog sastava Plutona. Kada završi posetu Plutonu, letilica će nastaviti put ka Kajperovom pojasu, da bi ispitala još neka svemirska tela. Pre nego što sonda Novi Horizonti dospe do odredišta, Pluton će biti ispitivan pomoću vasionskog teleskopa Habl, da bi se utvrdilo da li ga okružuje više meseca, i da li postoje pojasevi prašine koje sonda mora da izbegne. Ukoliko letilica poleti tokom najpovoljnijih 35 dana, kako bi dobila ubrzanje pri prolasku kraj Jupitera, sonda će taj period iskoristiti da ispita navigacione i ostale instrumente i istražiti tu ogromnu, gasovitu planetu.

XS
SM
MD
LG