Linkovi

Vojska Srbije i Crne Gore isplaćivala penziju haškom beguncu Ratku Mladiću


Vojska Srbije i Crne Gore isplaćivala penziju Ratku Mladiću

Mediji u Srbiji objavili su da je vojska Srbije i Crne Gore isplaćivala penziju haškom beguncu generalu Ratku Mladiću do prošlog meseca. Izveštaji navode da su penziju, sa računa banke u Beogradu, mogli da podižu članovi Mladićeve porodice i dva oficira Srbije i Crne Gore. Ovlašćenje za isplatu je moralo da se obnovi svakih šest meseci, ali je u ovom slučaju neispunjavanje te obaveze bilo tolerisano. To je prekinuto u novembru kada su pojačani pritisci Haškog tribunal za predaju Mladića. Ministar odbrane državne zajednice Zoran Stanković izjavio je da bi vojska trebalo da prihvati deo krivice zbog toga što nisu uhapšeni begunci osumnjičeni za ratne zločine.

Laboratorija za DNK analize u BiH počela da saradjuje sa patolozima iz Luizijane

Laboratorija za DNK analize u Bosni i Hercegovini počela je da saradjuje sa patolozima iz američke države Luizijana na identifikaciji ostataka žrtava uragana Katrina. Laboratorija, kojom rukovodi Medjunarodna komisija za nestale osobe, analiziraće uzorke kostiju da bi dobila DNK profile koje će zvaničnici u Luizijani zatim uporediti sa uzorcima DNK rodjaka nestalih. Inače, laboratorija koja je osnovana radi identifikacije posmrtnih ostataka žrtava ratova na Balkanu 9-ih godina, takodje je pomogla u identifikaciji žrtava terorističkih napada u Njujorku i cunamija u Aziji.

Amerikanac Greg Keho u advokatskom timu hrvatskog generala Ante Gotovine

Bivši tužilac Haškog tribunala, Amerikanac Greg Keho pridružio se advokatskom timu hrvatskog generala Ante Gotovine koji očekuje sudjenje pred medjunarodnim tribunalom. Keho će formalno postati Gotovinin advokat kada sud nastavi sa radom u januaru. Američki pravnik bio je tužilac na sudjenju hrvatskom generalu Tihomiru Blaškiću za zločine počinjene nad muslimanima u BiH.


XS
SM
MD
LG