Linkovi

Vesti koje su obeležile proteklu nedelju u svetu nauke


Uragani još razorniji u 2006?

Godina sa najvećim brojem razornih oluja bliži se kraju, ali klimatolozi predvidjaju da bi sledeća mogla da bude još gora. Naučnici koji su tačno predvideli rekordni broj uragana tokom 2005. baziraju svoja predvidjanja na visokim temperaturama površinskoj sloja Aatlantskog okeana. Što je toplija površina okeana to su veći izgledi da oluje budu brojnije i razornije i da udare na kopno.

Projekat izrade genoma ćelija raka nudi obećanja

Projekat izrade genoma ćelija raka mogao bi da bude veliki podstrek u borbi protiv te bolesti. Nacionalni institut za zdravstvo koordiniše rad na ovom projektu i u tu svrhu raspolaže sumom od 100 miliona dolara. Vrednost celokupnog projekta mogla bi na kraju da iznese čak milijardu dolara i da predstavlja značajnu pomoć u nastojanjima da se suzbiju brojni različiti vidove ove smrtonosne bolesti.

Mona Liza – 83% srećna

Evo i malo vedrijih vesti. Naučnici u Holandiji smatraju da su uspeli da dešifruju zagonetni osmeh Mona Lize. Koristeći najnoviji softver za raspoznavanje ljudskih emocija, oni su došli do zaključka da je Mona Liza srećna - 83 odsto, nezadovoljna 9 odsto, preplašena 6 odsto i samo malo ljuta.

Besplatni letovi u svemir 2008?

Najzad britanski biznismen, Ričard Brenson, nudi i mogućnost besplatnih letova u svemir. Izgradnja njegove svemirske letelice «Spaceport» počinje sledećeg meseca u Nju Meksiku. Ako prikupite dva miliona milja kao česti putnik na letovima Brensonove kompanije «Verdžin Erlajnz», ili 200 hiljada dolara, i vi ćete moći da postanete svemirski turista 2008. godine.

XS
SM
MD
LG