Linkovi

Verić: Kongres srpskog ujedinjenja smatra Kosovo integralnim delom SCG


Uoči početka predstojećih pregovora o budućem statusu Kosova, kolega Branko Mikašinović zamolio je za razgovor Endija Verića, direktora vašingtonske kancelarije Kongresa srpskog ujedinjenja. Prvo pitanje gospodinu Veriću odnosilo se na stav Kongresa srpskog ujedinjenja prema rešavanju budućeg statusa Kosova.

Verić: Kongres srpskog ujedinjenja smatra Kosovo i Metohiju integralnim delom demokratske Srbije i Crne Gore. Drugo, eventualno otcepljenje Kosova bi bilo opasan regionalni i svetski presedan. Nezavisnost ne bi pospešila povratak izbeglica i njihovu želju da ostanu u pokrajini, ne bi obezbedila sigurnost srpske i drugih manjina, već bi imala suprotan efekat. I treće, medjunarodna zajednica ne može i ne bi trebalo da nagradi nasilje i netolerantnost statusom nezavisnsti.

Glas Amerike: Do koje mere je Kongres srpskog ujedinjenja bio uspešan u ukazivanju na situaciju na Kosovu i na druge probleme Srbije američkim zvaničnicima i srpskom kokusu u Kongresu?

Verić: Mi smo pomogli da se osnuje srpski kokus i aktivno učestvovali u njegovom proširenju tokom ove godine. Neki članovi srpskog kokusa su pristupili tom telu jer su uočili stvarne demokratske promene u Srbiji, dok su drugi prišli na inicijativu američko-srpske zajednice iz država koje predstavljaju, kao i članova Kongresa srpskog ujedinjenja. Takve aktivnosti su ovog leta kulminirale organizovanjem dolaska predstavnika američkih Srba iz svih delova SAD, koji su se u Vašingtonu sastali sa svojim političkim predstavnicima i liderima srpskog kokusa. Kongres srpskog ujedinjenja takodje pomaže u organizovanju sastanaka srpskih političara u Vašingtonu, posebno predstavnika Srpske pravoslavne crkve i dostavlja sve potrebne informacije srpskom kokusu. Mi takodje obaveštavamo članove srpskog kokusa o situaciji na Kosovu, što je pomoglo da oni formulišu efikasnu rezoluciju koja je svojevremeno pomogla da se porazi rezolucija kongresmena Lantosa, koja je zagovarala nezavisnost Kosova. Pored toga, aktivnost senatora Džordža Vojnoviča, koji je bio prvi senator koji se pridružio srpskom kokusu, podstakla je kongresmena Stiva Šabeta, inače člana sprskog kokusa, da poradi na novoj rezoluciji, koja će biti podneta u Kongresu posle Božičnih praznika, da bi se, kao što je to bio slučaj sa ranijom rezolulcijom senatora Vojnoviča, pariralo nastojanjima u Kongresu u pravcu nezavisnosti Kosova.

Glas Amerike: Šta očekujete tokom 2006. godine?

Verić: Nastavićemo sa onim što smo radili ove godine. Nastojaćemo da proširimo srpski kokus i da još više angažujemo srpsku zajednicu u SAD. Nadamo se da ćemo privući još veći broj američkih Srba i organizovati srpski dan u Vašingtonu, kao što smo to učinli ove godine. Mi želimo da pokažemo Kongresu da su Kosovo i druga pitanja povezana za Srbijom važna američkim Srbima. Članovi srpskog kokusa će biti zainteresovani za srpska pitanja u istoj meri u kojoj to pokažu američki Srbi, koji su istovremneo i birači u njihovim državama, tako da je to od presudne važnosti. Mi ćemo iduće godine biti daleko više povezani sa drugim američkim etničkim zajednicama koje su suočene sa sličnim problemima, kao što su grčka, jermenska i ruska. Imamo slične probleme na Kapitol hilu i nastojaćemo da se medjusobno povežemo i pomognemo kako bismo imali jači glas i uticaj. Interesantno je pomenuti da je jedan od potpisnika nove rezolucije kongresmen Adam Šif iz Kalifornije, koji je aktivan u grčkom i jermenskom kokusu. Nadamo se da će nam on pomoći u vezi sa nekim od naših problema, jer su slični problemima sa kojima se suočavaju ti kokusi.

XS
SM
MD
LG