Linkovi

SAD nastavljaju pripreme za suočavanje sa epidemijom ptičijeg gripa


Ptičji grip se i dalje širi u Evropi, a vesti o novim slučajevima objavljene su u Turskoj i Rumuniji. Sjedinjene Države nastavljaju pripreme prevencije mogućeg širenja virusa . Više u izveštaju saradnice Glasa Amerike, Feit Lapidas:

Američka vlada ozbiljno shvata pretnju ptičjeg gripa. U Atlanti, u državi Džordžiji, direktorka Centra za kontrolu i sprečavanje zaraznih bolesti, Džulija Gerberding, kazala je u intervjuu američkoj televizijskoj mreži N B C, da postoje planovi o akciji, ukoliko smrtonosni virus mutira u oblik koji može da se prenosi među ljudima.

”Pre samo nekoliko nedelja, ceo Kabinet se angažovao u planiranju borbe protiv ptičjeg gripa, i razmatrao šta bi trebalo preduzeti ukoliko dođe do pandemije.“

Doktorka Gerberding je naglasila da će Sjedinjene Države biti dobar međunarodni partner, pokušaće da lokalizuju epidemiju bilo gde da se pojavi, i preduzeće korake da spreče virus da se pojavi u Americi. Ipak, ona dodaje da ovdašnji funkcioneri ne nameravaju da zatvore granicu i aerodrome u Sjedinjenim Državama:

” Važno je da virus zadržimo izvan zemlje, a ako se bude širio u drugim delovima sveta, mi bismo u ranoj fazi mogli da preduzmemo korake poput karantina za osobe koje dolaze avionom, a smatramo da su zaražene, ili, na primer - da onemogućimo kretanje iz jedne u drugu zajednicu. No, ako se epidemija ovde pojavi, takve mere verovatno ne bi bile previše efikasne... “

Sve mjere, kaže doktorka Gerberding moraju da budu usredsređene na usporavanje širenja zaraze i zaštitu ljudi sve dok im ne bude dostupna vakcinacija:

”U nekim slučajevima škole će biti zatvorene, bolesnima će se savetovati da ne dolaze na posao, a privreda, škole i sve organizacije će dobiti nalog da unapred planiraju opstanak ukoliko im mnogo radnika izostane. Smatramo da će biti mnogo odsutnih jer će neki biti bolesni a neki će morati da ostanu kod kuće da brinu o deci.”

Džulija Gerberding zaključuje da se Sjedinjene Države pripremaju za najgore, ali da se nadaju najboljem, jer su svesne da epidemije nekada nisu bile tako teške kao što se očekivalo.

XS
SM
MD
LG