Linkovi

Predstavnik UN-a Krejg Dženes: Parlamentarni izbori u Iraku bili regularni


Predstavnik UN-a Krejg Dženes: Parlamentarni izbori u Iraku bili regularni

Predstavnik UN-a u iračkoj centralnoj izbornoj komisiji, Krejg Dženes, izjavio je novinarima u Bagdadu da su parlamentarni izbori u Iraku bili regularni i da nema potrebe za ponavljanjem glasanja. Dženes je izjavio u Bagdadu da su izbori bili transparnetni i da su u njima učestvovale sve zajednice, dok je prijavljeno relativno malo slučajeva izborne kradje. Predstavnici iračke izborne komisije kažu da će neki od spornih glasačkih listića biti poništeni, ali da to neće značajnouticati na rezultat izbora. Predstavnici sunitskih Arapa i sekularnih Šiita tvrde da je došlo do brojnih manipulacija, i traže novo glasanje a danas su nastavljene demonstracije sa tim zahtevom u nekim sunitskim oblastima. Preliminarni rezultati pokazuju da su šiitski kandidati osvojili 130 od 275 mesta u parlamentu a konačni rezultati se očekuju u januaru. Od ostalih vesti izdvajamo da je u pucnjavi prilikom pokušaja bekstva iz jednog zatvora u Bagdadu poginulo najmanje osam zatvorenika i zatvorskih čuvara.

Izrael izvršio vazdušni napad na bazu u Libanu

Izrael je jutros izvršio vazdušni napad na bazu u kojoj se, kako tvrde izraelske vlasti, obučavaju palestinski ekstremisti u Libanu. Bio je to odgovor na palestinski raketni napad na izraelski pogranični grad Kirjat Šemona, koji se dogodio nekoliko sati ranije. Izraelska vojska tvrdi da bazom južno od Bejruta upravlja militantni Narodni front za oslobodjenje Palestine. U napadu su ranjena dva člana te grupe. U medjuvremenu su u pojasu Gaze izraelski avioni bacililetke na arapskom jeziku, u kojima upozoravaju hiljade gradjana tog područja da ne ulaze u zonu koju ekstremisti koriste za raketne napade na Izrael. Medjunarodni posrednici angažovani na mirovnom planu za Bliski istok pozvali su palestinske vlasti da garantuje slobodne, poštene i transparentne parlamentarne izbore narednog meseca. SAD, Rusija, EU i UN pozvale su učesnike izbora 25. januara da priznaju Izraelu pravo na postojanje. «Bliskoistočni kvartet» takodje je pozvao palestinske frakcije da osude nasilje. Nekoliko sati ranije su rivalske frakcije vladajuće partije Fatah predstavile zajedničku izbornu listu.

Teheran će ozbiljno i sa entuzijazmom proučiti ruski predlog

«Teheran će ozbiljno i sa entuzijazmom proučiti ruski predlog da se iranski uranijum obogaćuje na tlu Rusije», izjavio je zamenik šefa iranskog Saveta za nacionalnu bezbednost, Džavad Vaidi, kako prenosi Iranska studentska novinska agencija. Taj komentar je najpozitivnija do sada izjava nekog iranskog zvaničnika od kako je Moskva ranije ove godine iznela tu ponudu. SAD i EU su izrazili ozbiljnu zabrinutost da će bez medjunarodnog nadzora, Teheran obogaćivati uranijum d nivoa potrebnog za izradu atomske bombe, dok Iran tvrdi da mu je uranijum potreban samo kao gorivo za pogon nuklearne elektrane.

XS
SM
MD
LG