Linkovi

Rusija tvrdi da nema kompromisa u vezi sa isporukom gasa Ukrajini


Ruski ministar za energetiku Viktor Kristenko demantovao je izveštaje o tome da je postignut kompromis sa Ukrajinom oko cena prirodnog gasa koje će biti isporučene Ukrajincima sledeće godine. Kristenko je rekao da Rusija planira da Ukrajini od Nove godine naplaćuje prirodni gas po svetskim tržišnim cenama.

Samo nekoliko sati ranije je ukrajinski ministar energetike Ivan Plačkov saopštio da je postignut relativni kompromis o tom pitanju. Svetske cene su četvorostruko veće od sume koju Ukrajina trenutno plaća Rusiji.

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko telefonom je razgovarao sa svojim ruskim kolegom, Vladimirom Putinom, a ruski zvaničnici prenose da je bilo reči o «bilateralnim temama».

Juščenko je pristao da se pridržava postojećih sporazuma o ruskoj upotrebi pomorske baze Sevastopolj na Krimskom poluostrvu. Ukrajina je naime, posle izbijanja spora oko prirodnog gasa, zapretila da će podići cenu izdavanja te baze Rusiji.

Putinov savetnik podneo ostavku

Ekonomski savjetnik predsjednika Rusije, Andrej Ilarionov, podnio je ostavku uz obrazloženje da više nije u mogućnosti da valjano obavlja svoju dužnost. Ilarionov, koji je nadavno razriješen dužnosti predstavnika Rusije u Grupi 8 industrijskih najrazvijenijih država sviojeta, novinarima u Moskvi rekao je da funkciju napušta nezadovoljan promjenama u ekonomskoj i spoljnoj politici.

Ilarionov se snažno protivio nastojanjima Kremlja da u potpunosti preuzme kontrolu nad naftnom industrijom, a posebno akciji Putinove vlade koja je dovela do rastakanja nekad najveće naftne kompanije u zemlji, Jukosa.

Lokalni funkcioneri bezgrešni u vezi sa tragedijom u Beslanu

Ruske vlasti saopštile su da lokalni funkcioneri u regionu Kavkaza blizu Čečenije nisu načinili nikakve greške za vreme prošlogodišnjeg terorističkog napada na školu u Beslanu, gde je poginulo više od 330 osoba, pretežno dece, kada se spasilačka akcija pretvorila u krvoproliće.

Tužilaštvo u Moskvi navodi da stručnjaci zaključuju da nijedna bezbednosna agencija angažovana u okončanju opsade škole nije načinila bilo kakav prekršaj. No, takav zaključak je suprotan nalazima odvojenog izveštaja, čiju su izradu zahtevali parlamentarci iz ruske republike Severna Osetija, a u kome je konstatovano da je nedostatak koordinacije obaveštajnih agencija ugrozio pokušaje da se reši kriza.

XS
SM
MD
LG