Linkovi

Desetine hiljada Iračana na ulicama Bagdada negoduju zbog navodnih izbornih neregularnosti


Više od 10,000 Iračana danas je izašlo na ulice Bagdada protestujući zbog navodnih neregularnosti parlamentarnih izbora održanih 15. decembra.

Sunitski Arapi i sekularni šiitski političari traže medjunarodnu reviziju oko 15,000 žalbi na izborne nepravilnosti – kao i ponavljanje glasanja u delovima Iraka. Ti zahtevi su izneti nakon što su preliminarni rezultati pokazali veliku prednost šiitske koalicije Ujedinjeni irački savez.

Za to vreme, poljska vlada saopštila je da namerava da zadrži svoje vojnike u Iraku do kraja 2006, čime je napušten plan prethodne vlade o brzom povlačenju, dok je Ukrajina danas završila povlačenje svojih trupa. Iračke vlasti su saopštile i da je u Karbali, šiitskom svetom gradu, pronadjena masovna grobnica sa najmanje 20 tela. Veruje se da je reč o žrtvama režima Sadama Huseina.

Šest smrtnih kazni u Kuvajtu

Kuvajtski sud izrekao je istovremeno smrtnu kaznu šestorici islamskih radikala, za koje se vjeruje da su povezani s terorističkom mrežom Al Kaidom.

Šestorica osudjenika su dio grupe u kojoj je 37 više od trideset osoba, a kojima se sudi zbog pripreme terorističkih napada na kuvajtske i američke snage u toj zemlji.

Jedan optuženi je osuđen na doživotnu robiju, sedmoro je oslobođeno, dok su ostali kažnjeni zatvorskim kaznama u trajanju od 4 mjeseca do 15 godina. Presuda za sada nije izrečena jedino supruzi vođe spomenute radikalne organizacije, Amera al Enezija, koji je nekoliko nedjelja po hapšenju preminuo u zatvoru.

Uhapšen al Suvailmi

Saudijska Arabija je objavila da su njene snage, nakon okršaja u kojima je poginulo pet policajaca, uhapsile jednog od natraženijih osumnjičenih terorista u kraljevini, Mohameda bin Abdel-Rahmana al-Suvailmija.

On je prema navodima ministarstva unutrašnjih poslova u Rijadu, prije hapšenja ubio svih pet policajaca.

Saudsijske vlasti objavile su da su al Suvailimija ubile još u septembru, ali je ovaj 23-godišnji komjuterski ekspert potom obznanio tonski snimak kako bi negirao navode saudijskih vlasti .

XS
SM
MD
LG