Linkovi

Hjuston Kronikl piše o vezama terorista i organizovanog kriminala na Balkanu


Pored izvještaja o obilježavanju godišnjice cunamija koji je opustošio priobalje Indijskog okena i tekstova u kojima se situacija u Iraku posmatra kroz prizmu potencijalnog povlačenja dijela američkih trupa iz te zemlje – američka štampa u svojim prvim postbožićnjim izdanjima – opširno piše i o neuspjelom pokušaju zakonodavaca u Vašingtonu da djecu ilegalnih useljenika ubuduće liše američkog državljanstva.

Hjuston Kronikl /Houston Chronicle/ piše o "tajnom savezu terorističkih mreža i organizovanog kriminala koji kontroliše izuzetno prometne šverca na Balkanu i zapadnu Evropu čini znatno dostupnijom za teroriste". U izvještaju iz Beograda list se poziva na lokalne pravosudne organe i obavještajne eksperte. Tužioci u Srbiji, piše dnevnik iz Hjustona, vjeruju da se dio novca zarađenog švercom troši za podršku terorističkih aktivnosti u Evropi. Ključni problem na Balkanu je, navodi Hjuston Kronikl, slaba kontrola granica, poput one između Srbije i Rumunije, koja je širom otvorena kriminalcima koji, između ostalog, trguju ljudima i heroinom.

Arizona Daily Star na naslovnoj stranici piše o najnovijem istraživanju stručnjaka sa Univerziteta Perdju /Purdue/ u Indijani, u kome se upozorava na ozbiljne posljedice globalnog zagrijavanja – posebno na jugu i jugozapadu Sjedinjenih Džava.

Konačno na naslovnoj stranici Christian Science Monitora čitamo najavu premijernog prikazivanja prve latinoameričke TV sapunice, takozvane telenovele – koja je u potpunosti producirana u SAD. Serija pod nazivom “Nuestro Barrio”, što u prevodu znači “Naš komšiluk” nije tipična serija o napaćenoj i sirotoj Mariji koja se pred kraj serije srećno udaje za bogatog Rikarda. Marija iz “Našeg komšiluka” nije iznenada dobila ni veliko nasljedstvo. Ona se poput većine imigranata - jednostavno postepeno privikava na američku ekonomiju, rad, politiku i životnu igru u kojoj je cilj biti najbolji. Popularnost latinoameričkih sapunica u kojima akteri sve više govore takozvani “spengliš” - sleng mješavinu engleskog i španskog – raste, pa su emitovanje sličnih telenovela na ljeto naredne godine najavile i nacionalne TV mreže.

XS
SM
MD
LG